Begin Again – Szerelemre hangszerelve: Zenés film, de nem musical

 

Ha címből és a DVD borítójából arra következtetnél, hogy ez egy zenés limonádé, ahol majd az amerikai, menő Mark Ruffalo énekelve meghódítja a hideg, angol Keira Knightley szívét, akkor csalódnod kell. Az utcán a járókelők nem kezdenek el indokolatlanul egyszerre közösen táncolni, a főszereplők sem fognak zuhogó esőben egy kocsiban csókolózva rájönni, hogy a szerelem többet ér pénznél és a karriernél, ez a film nem olyan!

Adott egy fiatal angol lány, Greta, aki szerzőtársával és egyben barátjával, Dave Kohllal együtt költözött New Yorkba, mert a fiú mesés lemezszerződést kapott. A srác, akit a Maroon 5-ból ismert Adam Levine játszik, egy los angeles-i turné során megcsalja, Greta nem habozik, elköltözik Stevehez, a pufók zenészhaverhoz. Az ő koncertjén, egy bárban lép fel a lány, ahol Dan (Mark Ruffalo), a lecsúszott producer felfedezi.   

A történet eddig eléggé sablonos, Dan története is a szokásos, elhagyta a felesége, nem törődik a kamasz lányával, és elkezdett csúnyán inni. Jogos a kérdés, akkor miért ajánlom a filmet?

Férfitársaim, aki eddig nem volt szerelmes Keira Knightley-be (bár kevesen lehetnek), most garantáltan az lesz. Végre nem kosztümös filmben játszik, aminek a címe alliterál, mint a Vágy és vezeklés, Büszkeség és balítélet, Karibi kalózok. Most maga a természetesség, egyszerű, copfba kötött, barna hajjal, ferde fogakkal, könnyű nyári ruhákban biciklizik a nagyvárosban, s egy szál gitárral a színpadon a hangjával elvarázsol mindenkit.

 

A másik nyomós érv a film zenéje.  Keira először énekel filmben, de ez egyáltalán nem látszik rajta, én az első szám után playbackre gyanakodtam, olyan profin nyomja. Annyira jó látni az őszinte örömöt a zenészek arcán, mikor a felvételeket készítik, hogy a néző most érti meg igazán, sokan miért is játszanak amatőr együttesekben. Én meg kezdem sajnálni, hogy miért is nem tanultam meg gitározni. Adam Levine sem azt a Maroon 5-os nyávogását hozza, laza, könnyed szórakozást nyújt még olyan vájt fülű zenekritikusnak, mint amilyen én vagyok.

Dannek nincs pénze, de demó nélkül nem tudja a lányt eladni a lemezkiadó cégnek. A drága stúdióbérlés helyett az utcán veszik fel az anyagot, hiszen a mai digitális világban elég egy mikrofon, egy keverőpult és egy Macbook, meg persze pár zenészhaver a múltból.

 

Ha ez sem győzött meg, akkor Mark Ruffalo miatt is ajánlom, mert nagyon hitelesen hozza a kiégett producer karakterét. Nekem a Californication Hank Moody-ja ugrik be róla: jó párszor szét van csapva, borostás, kócos, spangli vagy piás üveg van a kezében, közben egy elegáns Jaguárral közlekedik. Még mindig szereti hűtlen asszonyát és bár látszólag keveset törődik kamasz lányával, nagyon is érdekli a sorsa. Látszik rajta, hogy még a bakelit korszakban élte fénykorát, de vérében van a szakma. Ebben a lányban látja az utolsó esélyt, hogy visszatérjen a pályára, hogy megmutassa a családjának, hogy nem egy utolsó szeszkazán.   

A filmben feltűnik több híres zenész is, akik szinte saját magukat alakítják, Adam Levine, mint fiatal, hipszter popsztár, Mos Def a producermogul, Dan főnöke, a duci Cee Lo Green pedig, mint befutott rapper.

Ha rossz kedved, mert elhagyott a szerelem, ha szeretnél pár jó számot hallani, ha unatkozol, de nem akarsz egy újabb nyálas romkomot nézni, annak bátran ajánlom, kezd el nézni Begin again!


 

rank10-8u

 

Szerelemre hangszerelve (Begin Again) – színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 104 perc, 2013

fsz: Keira Knightley (Greta), Mark Ruffalo (Dan), Catherine Keener (Miriam), Hailee Steinfeld (Violet), Adam Levine (Dave)
rendező: John Carney

 
 

Comments

comments

You may also like...

1 Response

  1. 2016-09-22

    […] amikor a Begin again (Szerelemre hangolva) c. zenés filmet […]

Hozzászólás