Az orosz sci-fi köszöni, jól van – A lakott sziget

Az orosz sci-fi film él és virágzik, bár ez néha csodálkozásra készteti az amerikai sci-fikhez szokott filmőrülteket. Erre jó példa A lakott sziget c. film Fjodor Bondarcsuk rendezésében.

a lakott sziget plakátAz ötlet régi, a Sztrugackij testvérek tollából született még 1969-ben, ami aztán csak cenzúrázva jelenhetett meg az akkori Szovjetunióban, 1971-ben, a megfilmesítésre pedig 2008-ig várni kellett

A főszereplő Makszim Krammerer (Vasiliy Stepanov), egy jóképű, szőke, kékszemű földi űrhajó pilóta. A történet 2157-ben játszódik, ekkora a Föld már egy békés, tiszta bolygó, naiv, jóindulatú és különleges képességgel rendelkező lakókkal. Makszim űrhajója egy meteorit becsapódás miatt megsérül, és lezuhan egy ismeretlen bolygóra. A bolygót a 20. századi Föld állapotában találja: tönkretett környezet és mély társadalmi válságok. A világot az Ismeretlen Atyák kormányozzák, mindenhol háborúk dúlnak, és különös tornyok sugároznak jeleket, hogy megvédjék az embereket az ellenségtől. Maxim először megpróbál beilleszkedni az új helyzetbe, de idővel rájön, hogy az Ismeretlen Atyák egy, a társadalom elnyomására és kizsigerelésére létrejött oligarcha csoport, akik a tornyok segítségével tartják gondolat-kontroll alatt az embereket. Makszim végül átáll a lázadók oldalára, és együttesen felveszik a harcot a tornyok és az Ismeretlen Atyák ellen.

A történet hiába íródott 1969-ben, mai napig aktuális témákat boncolgat, sőt, olyan dolgokról mesél, amelyek 1969-ben még nem léteztek, de mára már valósággá váltak. (Pl. a tornyok, amelyek bizonyos frekvencián sugározva képesek befolyásolni az emberi agyat, az elfajzottak, akik igazából genetikai mutánsok stb. ). Makszim harca egy jobb világért ezen az ismerősen ismeretlen bolygón a két órás filmhossz ellenére is izgalmas, elgondolkodtató és élvezhető végeredményt produkál. Sci fi rajongóknak feltétlenül ajánlom!

A lakott sziget (Obitaemyy ostrov) – színes, feliratos orosz sci-fi, 2008

fsz: Vasiliy Stepanov (Maksim), Yuliya Snigir (Rada), Pyotr Fyodorov (Gay)
rendező: Fjodor Bondarcsuk
rank10-8u

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás