Az élet diadala – Cartagena

Szeretem az olyan filmeket, amik arról szólnak, hogy legyen bármilyen keserves is a sorsunk, érjenek óriási csapások, szerencsétlenségek, az élet mégis szép és érdemes élni.
A Cartagena című francia filmdráma, ilyen film. Kissé melankolikus színezetű, de mégsem erőltetetten csöpögős, nagyon jó színészi alakításokkal. Története hasonlít az Életrevalók című, szintén francia filmre, de attól, hogy nem két férfi a főszereplő egészen más érzéseket kelt a film.

A női főszereplő,  Muriel (Sophie Marceau) egy autóbalesetben nyaktól lefelé megbénult, és az életvidám, határozott, gyönyörű nőből egy ágyban fekvő tehetetlen ember lesz, aki ápolót keres maga mellé.

Erre jelentkezik Leo, (Christopher Lambert)a lecsúszott bokszoló, aki valaha a csúcson járt, de aztán egy magánéleti dráma miatt az alkoholba menekült. Meglepetésszerűen Muriel felveszi maga mellé Leót, akit láthatóan megrendít a még mindig szépséges nő sorsa, de nehezen zökken ki a megszokott alkoholista szerepből, szinte minden nap leissza magát. Emiatt egyszer el is késik, de Muriel nagylelkűen megbocsátja neki, és próbálja az olvasás szeretetére rávenni az elhanyagolt külsejű exboxolót.

Cartagena-1Cserébe Leo ráveszi Murielt, hogy mozduljon ki, karjában leviszi a pálmafás tengerpartra, és szép lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A filmben szerepet kapnak Cartagena csodálatos tájai, egy drogos házvezetőnő, és egy bokszolónak készülő prosti, akivel Leo újra belekóstol az ökölvívás szeretett, ámde elveszett világába.

A történet egyszerű, a színészi alakítások fantasztikusak, ahogy Sophie Marceau csak az arcával  tudja érzékeltetni az érzelmeit, a lágyságot és egyben keménységet, hogy ilyen állapotban is meglehet találni az apró örömöket. Színészi játékával  még azt is el tudja hitetni, hogy ő még mindig egy Nő, aki bizalomra és szerelemre vágyik. Még így is, ilyen körülmények között is! Christopher Lambert pedig a megfelelő partner hozzá, hamar kiderül, hogy a zord külső mögött egy meleg szív és szenvedő lélek lakozik.

Ajánlom azoknak ezt a filmet, akik nem rettennek meg az érzelmektől, egy kis sírástól filmnézés közben, és akiket felemel a tudat hogy mindig van remény, hogy mindig van több és mindig van tovább.

Cartagena (L’homme de chevet) színes, magyarul beszélő, francia filmdráma, 92 perc, 2009

fsz: Christopher Lambert (Léo), Sophie Marceau (Muriel)Margarita Rosa de Francisco (Lucia)Rodolfo De Souza (Valdes)
rendező: Alain Monne
rank10-8u

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás