Az ártatlanság félelme – Az igazság ára (The Lincoln Lawyer)

 

The-Lincoln-Lawyer

Mick Haller (Matthew McConaughey) ügyvédi irodáját egy régi, fekete Lincoln Continental hátsó ülésén működteti, és általában piti bűnözőket véd. Bár az évek során sem híres, sem gazdag nem lett, a szakma minden csínját-bínját ismeri, ért a rosszfiúk és a törvény szolgáinak nyelvén egyaránt. Tisztában van a piac farkastörvényeivel és az igazságszolgáltatás gépezetének működésével is, erkölcsi gátlások pedig nem akadályozzák abban, hogy mindezt kihasználja a maga javára. Kapva kap az alkalmon, amikor a szokásos drogügyek helyett egy ingatlanmogul elkényeztetett fiának védelmére kérik fel. Louis Roulet-t (Ryan Phillippe) azzal vádolják, hogy brutálisan összevert egy bárban felszedett prostituáltat. A playboy persze ártatlannak vallja magát, és úgy tűnik, igazat mond. Ezzel nem könnyíti meg Haller helyzetét, aki ahhoz szokott, hogy bűnösöket kell védenie, az ártatlan védenc túl nagy felelősséget pakol a vállaira.
Az ügy ellátásában segítségére van magándetektívje, a hajdani hippi Frank (William H. Macy), de a maga módján támogatja exfelesége, az ügyész Maggie (Marisa Tomei) is. Az események felgöngyölítése során azonban kiderül, hogy az ügy feltűnően hasonlít egy korábbi esethez, melyben Haller akkori védencét életfogytiglanra ítélték egy prostituált megerőszakolásáért és megöléséért. A gyilkos immár Haller családját is fenyegeti, az ügyvéd pedig időközben gyilkosság gyanúsítottjává válik.
Michael Connelly regényéből John Romano írt remek, feszes ritmusú forgatókönyvet, Brad Furman pedig ügyesen megrendezte annak ellenére, hogy ez csupán a második mozifilmje. A csavaros történet, a váratlan fordulatok, az üresjáratok hiánya, valamint a megfelelően adagolt izgalom és ironikus humor önmagában is kiváló szórakozást nyújt, ezt azonban tovább fokozza a kitűnő szereplőgárda. A legfőbb érdem természetesen a főszereplőé, Matthew McConaughey-é, akinek a jelek szerint igazán testhezállóak a védőügyvéd-szerepek, hiszen 1996-ban az idealista pályakezdő prókátor megformálójaként vált ismertté a John Grisham regényéből készült Ha ölni kell-ben. Ebben talán közrejátszik az is, hogy McConaughey állítólag védőügyvédi pályára készült. Ebből ugyan nem lett semmi, színészként viszont komoly reményeket fűzött hozzá a szakma: sokan egyenesen az új Paul Newmanként emlegették. Sajnos azonban az ezredforduló után sorozatosan olyan bugyuta romkomokhoz adta a nevét, mint a Szeretném, ha szeretnél, a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt?, az Anyám nyakán, a Bolondok aranya és az Excsajok szelleme. Ezek után éppen ideje volt újra szerepet vállalnia olyan filmben, amely valódi színészi feladatot jelent. McConaughey élt is a lehetőséggel, remekül domborít a dörzsölt, önelégült, mégis rokonszenves ügyvéd szerepében, aki a cinizmus máza alatt érző szívet rejteget. A jó irányt pedig azóta olyan alkotások fémjelzik, mint a Mielőtt meghaltam (amiért megkapta az Oscart), a Csillagok között és A törvény nevében című sorozat.
Az erős szereplőgárda további tagjai közül megemlítendő Marisa Tomei, aki mint általában, most is nagyon jó, és William H. Macy, aki a vásznon töltött kevés idő ellenére emlékezetes alakítást nyújt. Sajnálatos egyébként, hogy a Vinnie, az 1ügyű és A pankrátor között eltelt tizenhat évben (az elsőért Oscart kapott, a másodikért jelölést) Marisa Tomeit elkerülték az érdemleges szerepek. Azt viszont jó látni, hogy manapság már Hollywoodban sem csak huszon-harmincéves színésznők feszíthetnek jónő-szerepben, hiszen Tomei 46 évesen is dögös.
A kisebb szerepekben is olyan színészeket láthatunk, mint Josh Lucas, John Leguizamo, Michael Peña, Frances Fisher, Bob Gunton, valamint a nyolcvanas évek B-kategóriás akciófilmjeinek emblematikus figurája, Michael Paré. Az egyedüli melléfogás Ryan Phillippe kiválasztása a megvádolt playboy szerepére, mert a karakterben rejlő sötétség megjelenítésére sem külleme, sem színészi képességei nem teszik alkalmassá, alakítása meglehetősen színtelen.
Ennyi hibát azonban elnézhetünk a filmnek, amely két órán keresztül fenntartja a figyelmet, és olyan kiváló szórakozást nyújt, hogy azt kívánjuk, bárcsak ne érne még véget.

 

rank10-9

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Az igazság ára – The Lincoln Lawyer (2011)

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás