Aranyélet – ahol, minden rohad, ami fénylik

 

Az HBO sorozatai mindig is igényes alkotások voltak, ehhez felzárkóztak a magyar gyártású szériák is. A Terápia és a Társas játék után egy krimisorozatba fogtak bele, és jól tették, az Aranyélet már az első évad után nálam mindent vitt.

Szerintem a Linda óta (ami mondjuk, teljesen más műfaj) ez a legjobb hazai filmsorozat. Annyira magyar, annyira mai a sztori, hogy simán elhihetjük, igenis vannak ilyen sorsok, ilyen életek a valóságban.

aranyelet

Egy látszólag boldog, jómódú budai család életébe nyerünk bepillantást, akik mindannyian más-más karakterek, ezért közöttük állandó a konfliktus, amit gyakran nem is ők akarnak, hanem körülmények, a korábban elkövetett ballépések, titkok és hazugságok okozzák. A családfő Miklósi Attila (az újra felfedezett Thuróczy Szabolcs) piti kis csalásokkal, ingatlanos stiklikkel tartja fenn a kényelmes idillt családja számára. Egy széfben gyűjtögeti gondosan a milliókat, most már kerüli a nagy balhékat (valószínűleg régebben, a rendszerváltás hajnalán még benne volt párban), inkább a kisebb, biztos melókat választja. Nagydumás, ravasz fickó, aki minden helyzetből ki tudja magyarázni magát. Érzi viszont, hogy lassan öregszik, túl stresszes már ez az élet, az egyik buli után ráadásul majdnem lebukik. Így elhatározza, befejezi, és törvényes útra tér, öccse építési vállalkozásában kezd el dolgozni. Ez az ésszerűnek tűnő döntés indít el mégis egy lavinát, ami aztán a feje tetejére állít mindent.

Janka (a még mindig gyönyörű Ónodi Eszter), a felesége – a sorozat női Jockey Ewingja – a siker, pénz, csillogás megszállottja. Talán azért, mert mély szegénységből, vidékről jött, és most már makacsul ragaszkodik ahhoz a nívóhoz, amit megszokott. Nem dolgozik már jó ideje, csak egy hajléktalanokat segítő alapítványnál tesz-vesz valamit. Ha bárki az útjába áll, azt kíméletlenül, hidegvérrel állítja félre. Mikor a család komoly anyagi válságba kerül, csak a saját érdekeit nézve, önző módon lelép, és egy másik férfi, Csér Kálmán (Seress Zoltán) mellett keres anyagi biztonságot.

Hollós Endre (a mindig zseniális Anger Zsolt) a család kültagja, Attila régi cimborája, az alvilág minden hájjal megkent keresztapja. Még fiatalon együtt kezdték a zsiványkodást, de ő nem elégedett meg a piti balhékkal, igazi maffiafőnökké vált, így sok ellenfelet szerzett magának. Van összeköttetése az igazságszolgáltatás legfelsőbb vezetésével is, így mikor elkezd nyomozni utána a mezei rendőr, Komáromi Zsolt (Mészáros Béla), sikerül mindig megmenekülnie. Attilát a sorozat elején szeretné egy nagyszabású akcióra rábeszélni, de ő hajthatatlan.

Miklósi Márk (Olasz Renátó), Attila kamasz fia igazi sulihuligán, Endrére istenként néz fel, és apja helyett ő vállalja el a rizikós melót, mely során összetör egy autót, de egy pénzzel teli táska kerül a markába. Legfőbb vágya viszont, hogy rapsztár lehessen, és egy csepp tehetsége van is hozzá. Barátjával közös projektje a Muffhunterz, amit a lopott pénzből finanszíroz. Persze a csajoknak is bejön a vagány, sebhelyes arcú, gazdag fiú, főleg Vivient bűvöli el. A látványos és esztelen költekezése viszont feltűnik egy-két sötét alaknak.

A rendező a filmmel párhuzamosan készítette el ezt a videoklipet, amiből csak részletek vannak a filmben. Szándékosan gagyi egy kicsit a szöveg, a zenei alapok viszont eléggé masszívak:

A család legfiatalabb és egyben legbecsületesebb tagja az eminens, kitűnő tanuló Mira (a fiatal kora ellenére rendkívül tehetséges Döbrösi Laura), aki az évad során a legnagyobb változáson megy át. Elege lesz semmittevő anyjából és tehetetlen apjából, elkezd dolgozni egy kocsmában, hoszteszként fiatal turistákkal bulizik a belvárosban. Egy átmulatott éjszaka után a detoxikálóban ébred. Itt ismerkedik meg Oszival (Farkas Franciska), az öntörvényű nővérkével, aki a legjobb barátnője lesz. Együtt szeretnének külföldön dolgozni, de a fejvadász csak prostituált munkát ajánl nekik. Mira nem szeretné, hogy Oszi kimenjen, ezért képes megzsarolni anyja friss barátját, Kálmánt, hogy szerezzen állást nekik az áruházában.

Itt tényleg, a végére mindenki sáros lesz, ami fénylett egykoron, most halovány és mocskos lett. A néző mikor már végre megnyugodhat, hogy hőseinkkel minden rendben, az ingatag családi béke újra helyre áll, akkor újra robban a bomba, és még nagyobb bajba keverednek.

A főszereplők mellett még olyan híres színészek is adták a nevüket és tehetségüket a sorozathoz, mint Vándor Éva, Lukács Sándor, Lengyel Tamás, Kovács Zsolt, Kovács Lehel és Horváth János. Mátyássy Áron és Dyga Zsombor rendezte az első évadot, de nem lehet szó nélkül elmenni Marosi Gábor operatőr munkája mellett sem.

Magyar filmekben ritkán látott képi megoldások, izgalmas kameraszögek még feszültebbé teszik a cselekményt. Nyáron leforgatták a második évadot, amely a zseniálisan befejezett utolsó rész nyitott kérdéseire próbál választ adni, de közben vissza-visszarepül az időben, hogy bemutassa Attila, Janka és Endre fiatal éveit. Ősszel vetítik a HBO-on, de mellette a HBO Go-n is nyomon követhetjük a Miklósi család további üzelmeit.

Szokásomhoz híven nem hagyhatom ki az Aranyélet főcímzenéjét, amelyet a Fancy Dress Party jegyzett, de a soundtrack listát olyan előadók gazdagítják, mint a Pokolgép, Margaret Island vagy a Tankcsapda.

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Aranyélet

 

rank10-9

 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás