Amikor Murphytől veszel házat – A pénznyelő

„Ha el akarsz válni, építkezz!” – szól az örök érvényű mondás. De mi van, ha beleszeretünk egy házba, mert fiatalok vagyunk, friss házasok, és ebben a házban tudjuk elképzelni az új családunkat, életünket? Megveszed gondolkodás nélkül. Aztán kiderül, hogy hoppá, ezt Murphy adta el álruhában.

Akár házat veszel, akár építkezel, a rizikófaktor ott zizeg körülötted, és Murphy is előkerül, azaz „Ami elromolhat, az el is romlik”. Ez a vígjáték pont ezt testesíti meg.
Először mosolyogsz, aztán nevetsz, aztán röhögsz, de lehet, még fetrengsz is a nevetőgörcstől, attól függ milyen alkat vagy, de amikor jut egy kis időd a gondolkodásra két jelenet között még kárörvendő kacaj is kiszakad belőled, és áldod a sorsot, hogy veled még ilyen nem fordult elő.

money pit 1A fiatal házaspár Anna Crowley (Shelley Long) és Walter Fielding (Tom Hanks) kapva kapnak az alkalmon, hogy egy gyönyörű nagy házat nagyon olcsón meg tudnak venni. El sem hiszik, hogy ilyen szerencséjük lehet. Azonban, amikor birtokba veszik a házat, megérkezik Murphy is! Néhány apró változtatásba fognak, aminek a hatására elemeire hullik szét a ház, DE SZÓ SZERINT. Amihez csak nyúlnak, az leesik, összetörik, kidől, kigyullad, nyakukba potyog.

“Oké, akkor felújítjuk” – gondolják ők. És megtalálják a leglinkebb mester-ember csapatot, akik csak akkor dolgoznak, ha lóvét látnak, szó szerint birtokba veszik a házat, otthonosan mozognak benne „munka” címén, még Anna és Walter magánéletét is kifigyelik és kitárgyalják a külső állványzatról. Miközben a házaspár a pénz előteremtésén fáradozik, a mesterek csontig lebontják a ház falait, és teljesen kibelezik belülről is. De mindig azt ígérik, hogy két hét múlva készen lesznek.

Az életből is tudhatjuk, hogy egy építkezés mindenkiből kivesz, mindenkit próbára tesz. Így van ez a házaspárral is. Nagyobb a feszültség, és a félreérthető helyzetek is megteremtik a kellő hangulatot ahhoz, hogy Anna és Walter között ez tovább bonyolódjon…

A végére had álljon itt a kedvenc jelenetem, amikor Walter a konyhában nyugisan várja, hogy felmelegedjen a víz a fürdéshez a tűzhelyen, mert természetesen meleg víz sincs a fürdőben. A falban a villanyvezeték kigyullad és a konyha háborús övezetté alakul…

Ez egy ilyen vígjáték, amit akármikor, akárhányszor meg tudok nézni és mindig könnyesre nevetem magam. Sokszor már csak homályosan látom, de nem gond, mert minden jelenet belém égett. Ha rossz a kedved, ettől majd el fog múlni, garantálom!

 A pénznyelő (The Money Pit) – színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 91 perc, 1986

Fsz: Tom Hanks (Walter Fielding), Shelley Long ( Anna Crowley), Alexander Godunov ( Max Beissart)
rendező: Richard Benjamin

 

rank10-9u

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás