Amerika kapitány inkább ne polgárháborúzzon

 

Először is leszögezném, hogy nagyon szeretem a Marvel-adaptációkat. Azt nem állítom, hogy mindent láttam, de a nagy részét igen. Bevallom, én is vártam az új Captain America részt.
Az első nem tetszett igazán, túl vontatott volt, lassan bontakozott ki, és kicsit olyan művinek éreztem a 40-es évek hangulatát, mintha tényleg plakátokról lépett volna le az egész film. A humora jó volt időnként, de azzal általában egy Marvel filmnél sincs gond. Mondom na jó, adok egy esélyt a másodiknak. És az tök jó volt: fordulatos, nagyon jó akció jelentek, durrant, csattant ahogy és amikor kell, feszes volt, sztori is rendben, érzelmek is ott és annyi, amennyi kell. És végre America kapitány is kezdett “fellazulni”, elmúlt a “zabszem a seggében” merevsége. Na akkor jöhet a 3, mit hoznak ki belőle?

captain-america-civil-war1És most nyugodtan a mókusok közé vethet az összes fan –  mert igazából semmit nem hoztak ki belőle. Mintha kiürült volna az írók ötletzsákja és csak pofonok meg pár – tényleg jó – poén maradt volna csak benne. Ez a “Dobjunk már össze egy filmet fiúk, keressünk megint pár milcsit! Oké, de mi legyen a sztori? Hát mondjuk, mi lenne, ha jól összeugrasztanánk őket, az tök jó látványos, ha ezek a szuperhősök egymást püfölik laposra, nem? Ilyen még úgyse volt! Jéé, tényleg, akkor gyerünk!” Hát szerintem kb ennyi lehetett az első “brainstorming” ott Marveléknél. Csak kár, hogy ennyi is maradt. Lett belőle egy látványos csihi-puhi film, ahol a régi szereplők hozták a formájukat (Stark, Haweye, Falcon), behozták Pókembert és Ant-mant, és egy dögös új szereplőt: a Black Big Cat (akarom mondani: Black Panthers-t), akinek semmi történeti eleje, se vége, csak nagyon dühös az apja meggyilkolásáért, de hogy mitől lett szupererős-szuperhős, azt senki nem tudja, de nem is firtatja. Ja és mindenki dühös és frusztrált ebben a részben. Ki ezért, ki azért: Steve Rogers – mert meg kéne mentenie a régi barátját (Bucky “Winter soldier” Barnest), akiről mindenki azt hiszi, hogy gyilkos, pedig nem is, mert ő már jófiú lett, bár néha bekattan; Tony Stark – mert épp szakított Peperrel, és emiatt az amúgy is hatalmas egója még inkább a hegyekben, és emiatt ragaszkodik egy egyezményhez, bár azt ő sem igazán mondja el, hogy miért, ja és nála is bejön a szülőkért-bosszút-állunk-vonal; van ugye új barátunk Black Panthers, aki szintén bosszút esküszik az apja gyilkosa ellen, aki meg pont Steve legjobb régi-új barátja… Ja és van Mr Főbajkeverő, Zemo Főellen, aki fapofával, hót gyenge színészi játékkal, de sztori szerint “zseniálisan” mozgatja a (pszichológiai) szálakat a háttérből, és eléri hogy mindenki mindenkit utáljon, kettészakadjon a csapat és kitörjön a “polgárháború”. Ja és persze őt is a bosszú hajtja. Komolyan ennyi frusztrált pasit egy rakáson tényleg csak lézerágyúval és eget rengető nagy pofonokkal lehetne észhez téríteni – kb ennyi igazság van az egész sztoriban. Arra mondjuk majd kíváncsi leszek, hogy a következő részben – mert biztos lesz majd -, hogyan fogják őket kibékíteni. Ha hasonlóan magas “érzelmi és logikai színvonalon”, akkor inkább eldugok magam körülről minden kést a film megnézése előtt, nehogy harakirit kövessek el. Ennél sokkal jobbak szoktak lenni a Marvel filmek. Itt megpróbálták a sztori és a karakterek hiányosságait hatalmas pofonokkal  és nagy akciójelenetekkel takargatni. Hát ehhez nem voltak elég “betakaróak” azok a pofonok. Úgy villog ki a filmkockák mögül a sok-sok dollár-jel, mintha Dagobert bácsit filmezték volna totálplánban. Kár érte.

Ez a film egyszer-nézhetős kategória, ha nincsenek túl nagy elvárásaid, csak egy kis akció-lötyögésre vágysz szép CGI-s csatajelenetekkel. Másra kevés. De én bízok benne, hogyha ki tudtak hozni egy Deadpoolt, akkor azért még van fantázia Marveléknél. Csak most nem a megfelelő indíttatásból készült el egy film. Aki fun, úgyis megnézi, aki nem annyira, az nyugodtan kihagyhatja, nem sokat fog veszíteni.

rank10-6

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Amerika kapitány polgárháború (American Captain Civil War) 2016

 

 

Comments

comments

You may also like...

1 Response

  1. 2016-11-17

    […] szuperhősként, hanem az Avengers hősök egyikeként tekinthetünk rá.  Szerepelt ugyanis a „Amerika kapitány: Polgárháború” filmben, ami igazából az Avengers 2. címet is kaphatta […]

Hozzászólás