A walesi bárd – Sir Anthony Hopkins 10 legjobb filmje

 

Sir Anthony Hopkins bizonyára sokunk egyik legkedvesebb színésze. Több évtizedes munkássága során páratlan alakításokat tudhat magáénak. Feleségével boldog házasságban él, szabadidejében zenedarabokat szerez. Példaképéhez, Richard Burtonhoz hasonlóan walesi születésű, a Királyi Színiakadémia egykori hallgatója. Ha valaki, akkor ő megérdemli, hogy top 10 készüljön legjobb filmjeiről és alakításairól. Az öltöztető című filmről már készült kritika, ezért azt jelen válogatás nem tartalmazza.

 

10. Hitchcock (Hitchcock)
színes, magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma, 98 perc, 2013

Alfred Hitchcock minden idők egyik legnagyobb rendezője, az én egyik személyes kedvencem, a hátborzongató filmek és a krimik királya. Ezért örültem nagyon, mikor egyik kedvenc színészem formálta meg kedvelt rendezőmet. A film rendkívül élvezetes, könnyed, mégis hangsúlyos kérdéseket és jellemeket vonultat fel. A film elején Hitchcock élete legnagyobb dobására készül. Kezébe akad egy könyv, amely egy elhagyott motelben élő skizofrén gyilkos történetét meséli el és elhatározza hogy filmre viszi. Saját filmgyára is kételkedik sikerében, magánéleti gondjai is adódnak, ezért sok mindent kell átértékelnie és feleségével való viszonyát is rendeznie.

Rend.: Sascha Gervasi
Fsz.: Alfred Hitchcock (Anthony Hopkins), Alma Reville (Helen Mirren), Janet Leigh (Scarlett Johansson), Vera Miles (Jessica Biel).

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Hitchcock (2012)

9. Nixon (Nixon)
színes, fekete-fehér, magyarul beszélő, amerikai történelmi dráma, 190 perc, 1995

A politikai drámák kedvelőinek igazi csemege az USA legellentmondásosabb elnökének tartott Richard M. Nixonról szóló film. Nixon volt ugyanis eddig az egyetlen elnök, aki lemondott hivatali idejének lejárta előtt. Az egész rendszerre a korrupció árnyékát vető Watergate-botrány kapcsán a beismerő vallomással egyenértékű gesztussal távozott, mielőtt politikustársai vádat emelhettek volna ellene. Nixon életét Oliver Stone, a kiváló rendező több nagysikerű életrajzi filmet rendezett már (Evita, Doors). Ez a műve Nixon életét gyermekkorától kíséri a rossz tanácsadókon át a szomorú feledésig. A film több Oscar-díj jelöléssel büszkélkedhet.

Rend.: Oliver Stone
Fsz.: Richard M. Nixon (Anthony Hopkins), Pat Nixon (Joan Allen), J. Edgar Hoover (Bob Hoskins)

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Nixon (1995)

8. Napok romjai (The Remains of the Day)
színes, magyarul beszélő, angol-amerikai filmdráma, 129 perc, 1993

Stevens, Darlington Hall főkomornyikja a komornyikok mintapéldája. Élete során a tökéletes szolga megtestesítője volt, aki a brit társadalom álmát szolgálta. Jelenlegi munkaadója, egy gazdag amerikai üzletember kérésére a régi szolgálóhad helyére keres kevesebb számú, de annál rátermettebb személyzetet. Így esik választása Miss Kentonra, akit vissza szeretne csábítani a Darlington Hallba. A filmben a múlt és a szomorú, kiüresedett jelen képei váltakoznak, egy olyan koré, amely lehetett volna és egy olyané, ami nem valósult meg. A pompáját vesztő ház jelentős szimbólum: az értékeit vesztett arisztokrácia és a bomló társadalmi rendszer jelképe, amely Stevensben is elindítja az emlékek özönét: a becsület és a kötelességtudat szorításában elszállt az egész élete, miközben magára hagyta haldokló apját, és elsuhant mellette egy asszony igaz szerelme. James Ivory a brit filmszakma igazi mestere, csodálatos filmjei maradandó nyomot hagytak az utókor számára is. A Napok romjai több Oscar-díj és BAFTA- díj jelölést kapott, amely jól jelzi kimagasló színvonalát.

Rend.: James Ivory
Fsz.: Stevens (Anthony Hopkins), Miss Kenton (Emma Thompson).

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Napok romjai – The Remains of the Day (1993)

7. Árnyékország (Shadowland)
színes, magyarul beszélő, angol életrajzi dráma, 131 perc, 1993

Anthony Hopkins mindig különösen értett az emberi történetek megjelenítéséhez. C.S. Lewisnak, a Narnia írójának megformálása különösen kedves számomra, hiszen történetei gyerekkorom kedves meséim közé tartoznak. Lewisnak, az örök agglegénynek eseménytelenül telnek a napjai Oxfordban. Az egyetemi professzor és sikeres gyermekkönyvek szerzője 1952-ben azonban egy kisfiú rajongója révén megismerkedik egy amerikai nővel, Joy Greshammel. A vonzó és határozott hölgy teljesen elbűvöli a különc férfit, mély vonzalom szövődik kettejük között, s az először csak névházasságként induló kapcsolat mély szerelemmé szövődik. A kapcsolatot azonban beárnyékolja Joy rákbetegsége, amelyet egyetlen mese sem tud feloldani.

Rend.: Richard Attenborough
Fsz.: C.S. Lewis (Anthony Hopkins) Joy Gresham (Debra Winger).

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Árnyékország – Shadowlands (1993)

6. A vadon foglyai (The Edge)
színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 117 perc, 1997

Charles Morse (Anthony Hopkins) egy rendkívül szimpatikus, olvasott, öregedő milliomos. Felesége, Mickey (Elle Macpherson) gyönyörű fiatal fotómodell, aki azonban nagyon bizalmas viszonyt ápol a megnyerő modorú divatfotóssal, Robert Greennel (Alec Baldwin). Mikor a fotóscsapat egy hegyes vidéken szeretne fotósorozatot készíteni Charels velük tart. Robert és Charles egy, a sorozathoz megfelelőnek tűnő férfi keresése kapcsán közös kirándulásra indulnak, repülőgépük azonban lezuhan Alaszka kietlen erdőségei fölött. Az öregedő milliomos, a divatfotós és asszisztense magára maradnak a vadon mélyén, ahol kérdéses mennyire számíthatnak egymásra. A film izgalmas, valósághű és mindvégig leköti a nézőt.

Rend.: Lee Tamahori
Fsz.: Charles Morse (Anthony Hopkins) , Robert Green (Alec Baldwin).

A film adatlapja a Mafab.hu-n: A vadon foglyai – The Edge (1997)

5. Zorró álarca (The Mask of Zorro)
színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 136 perc, 1998

Ki ne ismerné Don Diego de la Vega történetét, aki önjelölt igazságosztóként kelt a szegények és elnyomottak védelmére? A spanyolok Tell Vilmosa vagy Robin Hoodja fekete paripáján, fekete köpenyében, kalapban és szemkötőben járja a vidéket és bünteti meg a hatalmaskodó főurakat. A Walt Disney vasárnapi mesedélutánjain is a kedvencem volt a Zorró kalandjairól készült filmsorozat, ezért is örülök nagyon, hogy egy több díjra jelölt, illetve jutalmazott igényes alkotás készült belőle. Don Diego (Anthony Hopkins), a jószívű földbirtokos a titokzatos Zorro álarca mögé rejtőzve sikerrel vívta egyszemélyes harcát a vaskezű kormányzó, Don Rafael Montero és a spanyol uralom ellen. A kormányzó azonban megöli feleségét, magához veszi kislányát Elenát (Catherine-Zeta Jones), őt magát pedig börtönbe záratja. Mire húsz év múltán sikerül megszöknie, már túl öreg ahhoz, hogy a legendás Zorro-álarcot újra felöltse. A véletlen azonban útjába sodor egy fiatal és szemtelen, de jószívű útonállót, Alejandro Murrietát (Antonio Banderas), akiben meglátja a lehetőséget, hogy sok tanulás és hosszas gyakorlás után örökébe léphessen. Antonio Banderas kiváló választás volt Murrieta szerepére, Catherine-Zeta Jones pedig természetesen sugárzó mint máskor. A Zorró álarca egy kiváló délutáni kalandfilm, amelyet jó szívvel ajánlok mindenkinek!

Rend.: Martin Campbell
Fsz.: Don Diego de la Vega (Anthony Hopkins), Alejandro Murrieta (Antonio Banderas), Elena Montero (Catherine-Zeta Jones).

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Zorró álarca – The Mask of Zorro (1997)

4. Amistad (Amistad)
 színes, feliratos, amerikai történelmi dráma, 155 perc, 1997

Jogászként mindig érdekeltek az érdekes jogi eseteket feldolgozó alkotások, különösen ha fontos jogi problémával találkoztam bennük. Az Amistad egy csoport afrikai rabszolga hihetetlen útjának krónikája. Az afrikaiak elfoglalják elrablóik hajóját, és megpróbálnak visszatérni szeretett szülőföldjükre, azonban az amerikai hatóságok elkapják őket. A foglyokat az Egyesül Államokba viszik, ahol a börtönben várják sorsukat, és a vád ellenük: emberölés. Az eljárás emberi jogi szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bírt, hiszen a rabszolgákat itt tulajdonnak és tárgynak tekintették, hogy nem csak büntetőjogi, hanem polgári peres eljárás is lezajlott. A vádlott férfiak és nők számára a harc az emberiség legalapvetőbb jogáért folyik – a szabadságért. Sir Anthony John Quincy Adamse és Morgan Freeman (egyik legkedvesebb színészem) Theodore Joadsonja minden jogász számára feledhetetlen alakjai voltak az igazságszolgáltatásnak, a problémák amikre rávilágítottak pedig nemcsak egy egész nemzet, hanem a világ valamennyi jogrendszerére jelentős hatással voltak.
Rend.: Steven Spielberg
Fsz.: John Quincy Adams (Anthony Hopkins), Theodore Joadson (Morgan Freeman), Roger Baldwin (Matthew McConaughey).

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Amistad – Amistad (1997)

3. Ha eljön Joe Black (Meet Joe Black)
színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus dráma, 173 perc, 1998

Sokan ezt a remake-t nem kedvelik, pedig a csodálatos zene, a nem mindennapi történet és a kiemelkedő színészi alakítások nem szolgáltak rá erre. Nekem az egyik legkedvesebb szombat esti filmem, amit nem tudok megunni. Olyan kérdést jár körbe, amely mindannyiunkat foglalkoztat: Mi lenne, ha találkoznánk a Halállal? És mi lenen, ha a Halál egyszer csak szabadságot venne ki, emberi életet élne és megismerné a szerelmet? Brad Pitt és Hopkins párosa kiváló választás volt, Claire Forlani pedig megkapó bájával és egyszerűségével ragadja meg a néző figyelmét. A Ha eljön Joe Black egy szívszorító mese, amelyet mindenkinek legalább egyszer érdemes látnia.
Rend.: Martin Brest
Fsz.: William Parrish (Anthony Hopkins), Joe Black (Brad Pitt), Susan Parrish (Claire Forlani).

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Ha eljön Joe Black – Meet Joe Black (1998)

2. A bárányok hallgatnak (The Silence of the Lambs)
színes, magyarul beszélő, amerikai pszichothriller, 118 perc, 1991

Sir Anthony jelenleg is rekordot tart a legkevesebb időt a filmvásznon lévő mellékszereplőként Oscar-díjat kapó színészek és színésznők között. Szuggesztív és maradandó alakítása miatt nem is gondolnánk, hogy a világ egyik legismertebb pszichothrillerében mindössze 16 percet szereplő Sir Anthony Hannibal Lectere máig rettegésben tartja a thirellerek kedvelőit. A Psycho után A bárányok hallgatnak az egyik legkedvesebb filmem, számtalanszor láttam. Különös képi világa, a kiváló zene, fordulatos és izgalomban tartó cselekmény mellett a valós szereplők ihlette karakterek is megragadtak. Az FBI első női sorozatgyilkosokkal foglalkozó nyomozója, valamint a két ismert pszichopata elkövető által ihletett Jame Gumb tovább emelik a film színvonalát. Clarice Starling szerepére a kiváló Jodie Fostert választották, akinek az a feladata, hogy egy elítélt pszichiátert kérdezzen ki egy volt páciense, egy sorozatgyilkos felől. Clarice viselkedése és lénye megragadja az emberekről megvetéssel nyilatkozó rendkívül intelligens és elmebeteg férfit, aki segít a nőnek, de cserébe ő is kér valamit. A thrillerek és igényes horrorfilmek kedvelőinek kötelező és megunhatatlan darab!
Rend.: Jonathan Demme
Fsz.: Dr. Hannibal “Kannibál” Lecter (Anthony Hopkins), Clarice Starling (Jodie Foster), Jack Crawford (Scott Glenn), Jame Gumb (Ted Levine).

A film adatlapja a Mafab.hu-n: A bárányok hallgatnak – The Silence of the Lambs (1991)

1. A leggyorsabb Indian ( The World’s Fastest Indian)
színes, magyarul beszélő, új-zélandi-amerikai-svájci-japán életrajzi film, 127 perc, 2005

Vannak filmek, amelyek egy életre meghatározóak maradnak. Amelyek nem a látványvilággal, szerelmi drámával vagy nagy háborúval maradnak meg szívünk legmélyében, hanem egyszerű, hétköznapi emberek nagy tetteivel. A leggyorsabb indián nekem ilyen alkotás. Legalább tízszer láttam már, és még legalább ennyiszer bizonyára látni is fogom életem során. Pedig bevallom, a motorsport nem áll közel hozzám, az új-zélandi Burt Monroról pedig nem is hallottam addig sohasem. Ennek az egészen rendkívüli embernek a nem mindennapi történetét mutatja be ez a kedves, elragadó alkotás, amelyet Roger Donaldson rendezett. Anthony Hopkins valósággal lubickol a szerepben, az új-zélandi amatőr színészek pedig még hitelesebbé teszik a művet. Burt Munro, az idős motorőrült sportoló kis fészerében éldegél, és minden reggel szereli és teszteli Indián motorját, amellyel szép sikereket ért el élete során. Vágya és álma azonban idős korában is csak az, hogy elindulhasson a világ legismertebb motoros futamán, a USA-ban található Bonneville ban. Munro-t a kis közösség támogatja, ezért sikerül elindulnia és felszállnia egy kis hajóra, ahol mosogatóként keresi meg utazása költségeit. Útja során kedvessége, emberszeretete miatt számos barátra és segítőre talál, akik a szerény pénztárcájú, ám annál nagyobb szívű bajnokot szívesen támogatják, hogy eljuthasson Bonevilleba. A legkedvesebb ilyen barát számomra a transzvesztita hölgy volt, akinek Munro nagyon sokat köszönhet. Aki szereti a nagy utazásokat, a sportról szóló filmeket és az emberi történeteket, azoknak kihagyhatatlan darab!
Rend.: Roger Donaldson
Fsz.: Burt Munro (Anthony Hopkins)

A film adatlapja a Mafab.hu-n: A leggyorsabb Indian – The World’s Fastest Indian (2005)

 
És neked melyik a kedvenced? Írd meg kommentben!
 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás