“A szivárványon túl” 3. – Ami kimaradt

 

Közkívánatra íme egy lista a két Top 10-es listából kimaradt alkotásokról, melyek szintén figyelemre érdemesek, akár többször is. 🙂

 

1. # Philadelphia- Az érinthetetlen (Philadelphia)
színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 121 perc, 1993

Sokunknak ez valóban egyik kedvenc filmje. Úgy vélem a film legnagyobb erénye, hogy merészségével elsőként mutatta be a demokrácia fellegvárának tartott USA-ban is létező homofóbiát, pedig a történet az 1990-es évek elején játszódik. Tom Hanks kétségkívül az egyik legkedvesebb színészem, legfőképpen azért, mert zseniálisan játssza el a legkülönbözőbb figurákat. Andrew Beckettet a jólmenő nagyvállalat tehetséges ügyvédjét azonban különösen kiemelkedően alakítja. Andrew homoszexuális, de ezt, mivel magánéletéhez tartozik nem osztja meg munkaadóival, a meglehetősen konzervatív felső vezetőkkel. Egészen addig ez rendben is van, amíg meg nem támadja a halálos kór, az AIDS. A látható jelek miatt a vállalat egy megrendezett irateltűnési ügy miatt elbocsátja Beckett-et. A koholt vádakba a lelkiismeretes munkaerő nem nyugszik bele a döntésbe, ezért elindul ügyvédet keresni polgári peréhez. Az előítéletek és a betegséggel szembeni félelem és megvetés miatt azonban felkéri Joe Miller (a szerepben sziporkázó Denzel Washington) ügyvédet, vállalja el az ügyet. Joe először természetesen szintén elutasítja a felkérést meglehetősen magas előítéletei miatt, de ügyvéd énje felülkerekedik, mivel egy nagyon fontos és érdekes üggyel találja magát szembe. A film számos megrázó, de szép pillanatot is tartogat a néző számára: a kedves titkárnő, a szerető család, a megvető idős konzervatív Bibliát idéző főnök és a szégyenkező kolléga mind megjelennek a történet során. A legjobban azt szerettem ebben a filmben, ahogy Miller félelmei, undora és megvetése egyre jobban tiszteletbe, megértésbe és barátságba csap át. Ezt a filmet látni kell, és nem egyszer.

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Philadelphia

2.# A fiúk nem sírnak (Boys Don’t Cry)
színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 118 perc, 1999

E a film minden bizonnyal az egyik legszebb alkotás, amit valaha egy, a nemét megváltoztatni kívánó emberről készítettek. Hilary Swank napjaink egyik legnagyobb színésznője, aki már a Millió dolláros bébi előtt lenyűgözött játékával, nem véletlen, hogy Oscar-díjjal jutalmazták azt. A történet az emberi kegyetlenség, félelem és csúnyán kimondva korlátoltság és butaság szomorú meséje. Egy poros kisvárosba egy elbűvölő fiatalember érkezik. Brandon Teenát (Hilary Swank) a helyi srácok hamar megszeretik, a lányok pedig egytől-egyig beleszeretnek. Lana (Chloë Sevigny), a helyi szépség is beleszeret, családja is örömmel fogadja be az fiút, akinek azonban súlyos teher nyomja a vállát. Brendon valójában lánynak született, de férfiként szeretné élni életét. A szörnyű igazság egy napon kiderül, a becsapott közösség pedig kegyetlen megtorlással válaszol, hiszen tudatlanságukban nem a megismert ember személyisége, hanem a nemi hovatartozása fontos számukra.

A film adatlapja a Mafab.hu-n: A fiúk nem sírnak

3.# Szemközti ablak  (La finestra di fronte)
színes, magyarul beszélő, olasz-angol-török-portugál romantikus dráma, 106 perc, 2003

Giovanna (Giovanna Mezzogiorno) 9 éve házasságban él odaadó férjével, Filippoval. A nő egy baromfiüzemben dolgozik, munka után pedig süteményeket süt a helyi kávézó számára, de még két gyermeke nevelésére is időt kell szakítania. A jóindulatú Filippo egy nap egy emlékezetét vesztett, előkelő idős úrral állít haza. Giovanna először kelletlenül igyekszik segíteni a férfin, akit azonban egyre jobban megkedvel. Az idős úr alkarján egy szám van, mely szomorú emlékeket idéz fel benne. Hamarosan kiderül, hogy egy férfi iránt érzett szerelmét nem tudja feledni, akinek életét azért áldozta fel, hogy másokat megmentsen. Hamarosan kiderül, hogy Davide Veroli (Massimo Girotti) ráadásul az egyik legismertebb szakács az országban, aki Giovannát pártfogásába veszi. A Szemközti ablak a kedvenc Özpetek filmem, mert csodaszép mondanivalója mellett lassú képekben mutat be emberi kapcsolatokat. Kötelező darab minden LMBTQI filmkedvelő számára!

A film adatlapja a Mafab.hu-n: A szemközti ablak

4.# Redl ezredes
színes, magyarul beszélő, magyar-osztrák-NSZK filmdráma, 144 perc, 1985

Szabó István munkássága során számtalan csodálatos filmet készített. Egyedi, érthető és szívhez szóló hangon tudja ábrázolni emberek, családok történetét, sokszor a történelem eseményeire is fókuszálva. A Mephisto és A napfény íze mellett különösen kedvelem a Monarchia híressé vált kémfőnökéről, Alfred Redlről készített filmjét. Redl  (Klaus Maria Brandauer) egy rutén vasutas család sarja, aki szorgalmával és a császár iránti olthatatlan rajongásával a monarchia ezredesévé, majd hírhedt kémfőnökévé növi ki magát. Redl már kisfiú korában dicsőítő verset farag uralkodójáról, s apja temetéséről elmaradva inkább Ferenc József névnapját ünnepli a kadétiskolában. Egyetlen igazi emberi kapcsolata arisztokrata diáktársához, a magyar Kubinyi Kristófhoz és nővéréhez, Katalinhoz fűzi. Kubinyihoz fűződő érzelmei meglehetősen ellentmondásosak, teljesen alátámasztják a Redl homoszexualitásáról terjedő pletykákat. A monarchia érdekében végül Redlnek segítenie kell saját maga ellen bizonyítékokat találni, melyeket egy koncepciós perben igyekeznek felhasználni ellene. A filmet John Osborne A Patriot for Me című kiváló darabja ihlette.

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Redl ezredes

 

5.# Kódjátszma (The Imitation Game)
színes, magyarul beszélő, angol-amerikai életrajzi dráma, 114 perc, 2014

Benedict Cumberbatch napjaink egyik legismertebb fiatal brit színésze. Úgy gondolom az egyik legtehetségesebb is. Éppen ezért nagyon örültem, mikor megtudtam, hogy ő játssza a tragikus sorsú matematikust, Alan Turingot, akinek világszintű hatásáról nem lehet kétségünk, pláne akkor nem ha tudjuk, hogy a nagy Steve Jobs is példaképének tekintette. Alan Turing nélkül ma lehet, hogy egészen máshogy nézne ki Európa és a világ térképe. A zseniális matematikus 1912-ben született, napjainkban a modern számítógép-tudomány egyik atyjaként tisztelik. A II. világháború alatt a brit Bletchley Parkban működő kódtörő központ munkatársaként dolgozott, és kulcsszerepe volt a német Enigma nevű titkosító gépek jeleinek megfejtésében, mely becslések szerint legalább két évvel rövidítette le a II. világháborút és mentett meg számtalan életet. A film a jelenből a múltba történő visszaemlékezéssel mutatja be a II. világháború alatti eseményeket, Turing kapcsolatát egy okos és kedves nővel, Joan Clarke-kal (a finom játékáról ismert Keira Knightley), valamint rejtőzködő homoszexuálisként folytatott életét. A film azonban kicsit ferdít a könyvhöz képest, hiszen Turingnak több férfikapcsolata is volt élete során. 1952-ben Turing lelepleződött és politikai indokok miatt példát statuáltak rajta. Nagy-Britanniában az azonos neműekhez való vonzódást ez idő tájt még betegségként kezelték, ezért Turingnak választania kellett a börtön, vagy a hormonkezelés között. Turing utóbbit választotta. A film nagyon drámaian mutatja be vergődését, mikor Joan meglátogatja, akár egy madár, akinek elvágták a szárnyát, hogy többé ne repüljön, mert ő nem madár. Turing élete 1954-ben ért véget, amikor holtan találták lakásán.

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Kódjátszma

6.# Tudatlan tündérek (La Fate ignoranti)
színes, feliratos, olasz-francia filmdráma, 106 perc, 2001

Mi lenne ha egy napon a szeretted elmenne otthonról és többet nem látnád őt élve? Mi lenne ha a férjednek titkai lennének amikre csak halála után derülne fény? És mi lenne, hogyha a barátnőd azt tanácsolná neked, hogy barátkozz össze nyugodtan a férjed szeretőjével, aki ráadásul történetesen férfi? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatunk Ferzan Özpetek egyik legkiválóbb filmjéből. Antonia (Margherita Buy) és Massimo  több mint egy évtizede élnek boldog házasságban egy elegáns, római kertvárosi villában, amikor azonban Massimo egy nap meghal egy autóbalesetben. Antonia mély gyászba zuhan és elkezdi átvizsgálni a férfi holmijait. Ekkor talál egy festményt, melynek eredete után kutatva rádöbben, hogy férjének szeretője volt. Csak egy vezetéknevet és egy lakcímet tud, de ez is elég ahhoz, hogy eljusson a házhoz, ahol megtudja, hogy férjének egy jóképű férfi szeretője volt. Antonia először ledöbben és dühös lesz, majd egyre inkább megismeri Michélét (Stefano Accorsi) és egyáltalán nem szokványos lakótársait. A szokatlan, mégis kedves, olykor szomorú filmek kedvelőinek ajánlom.

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Tudatlan tündérek

7.# Milk
színes, magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma, 128 perc, 2008

Harvey Milk valószínűleg Oscar Wilde és Alan Turing mellett a legismertebb személy, aki az életével fizetett másságáért. Gus Van Sant egyedi stílusáról híres rendező, aki dokumentumfilmszerű elemeket használva mutatja be azt a folyamatot, mely 1977-ben Harvey Milk (Sean Penn) beválasztásával végződött San Francisco városának Felügyelői Testületébe. Havery Milk jelentősége óriási az LMBT történetben, hiszen ő volt az első olyan választott, magas közhivatali tisztséget betöltő ember Amerikában, aki nyíltan vállalta homoszexualitását. Harvey Milk alapjaiban változtatta meg az emberi jogokért folytatott harc természetét, és vált a meleg mozgalom egyik hősévé szomorúan korai, 1978-ban bekövetkezett tragikus halála előtt. Nemcsak az életrajzi filmek kedvelőinek, hanem az alapjogok és emberi jogok iránt érdeklődőknek, jogászoknak is ajánlom. Sean Penn alakítása lenyűgöző, mellette pedig további kiválóságok remekelnek, mint Josh Brolin, Emile Hirsch, Diego Luna és James Franco. 2008-ban Sean Penn megkapta érte a legjobb férfi szereplő Oscar díját. 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Milk

8.# Albert Nobbs
színes, magyarul beszélő, angol-izlandi filmdráma, 113 perc, 2011

Nehéz az élet a XIX. századi Írországban. Hát még egy nő számára, aki szeretne kitörni a szegénységből és saját életről álmodik. A film hitelesen mutatja be a nők kiszolgáltatott helyzetét, akik számára a kellő pénz és férj nélküli élet egyet jelentett a nyomorral vagy az utcával. A történet hőse, Albert Nobbs (Glenn Close) az egyik előkelő dublini hotelben dolgozik pincérként. Senki sem sejti, hogy ő valójában nő, aki csak úgy tudott munkához jutni, hogy férfinak adta ki magát. Egy napon Albert azonban kénytelen megosztani a szobáját egy szobafestővel, aki előtt lelepleződik a titka, Hubert azonban szerencséjére szintén nő. Hubert elmeséli Albertnek, hogy együtt él gyönyörű kedvesével, aki szintén nőnemű. Albert szintén ilyen életről álmodik, ezért hevesen udvarolni kezd Helennek (Mia Wasikowska) a szobalánynak. Glenn Close (aki egyben a film producere és forgatókönyvírója is volt) csodálatos játékával egy olyan világot mutat be, melyben az erkölcsösség kitűnő álcája a kisebbségek elnyomásával járt együtt. A viktoriánus kori szubkultúrák iránt érdeklődőknek kötelező darab!

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Albert Nobbs

9.# Kaméleon
színes, magyar szélhámosfilm, 103 perc, 2008

Hogyha létezik magyar film ami egyszerre ötvözi a pszichodrámákat és a krimiket, a Kaméleon közéjük tartozik. Ez az a magyar film , amit nem túlzok legalább tízszer láttam és mindig találok benne valami újat. Farkas Gábor (Nagy Ervin) hivatásos házasságszédelgő, aki nevelőotthoni barátja Tibi (Trill Zsolt) segítségével magabiztosan hálózza be a magányos, csúnyácska nőket, a végén pedig lelép a megtakarított pénzükkel. Egyik nap azonban igazi kihívásra vágyik. Találkozik Hannával (Hámori Gabriella), a gazdag és híres balerinával, és elhatározza, hogy magába bolondítja a lányt. Hannánál azonban nem működnek a korábban jól bevált trükkök. A film szomorú meleg szála Kulka János (Dr. Marton) megformálásában rendkívül hiteles és megrázó, akit Farkas céljai elérése érdekében kelletlenül ugyan, de felhasznál. Nem kimondottan meleg film, de hiteles meleg vonallal, kitűnő színészekkel és mély mondanivalóval.

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Kaméleon

10.# Carrington – A festőnő szerelmei (Carrington)
színes, magyarul beszélő, angol romantikus dráma, 121 perc, 1995

Az I. világháború idején játszódó történet két nem mindennapi angol művész szerelmét mutatja be Michael Holroyd életrajzi könyve alapján. Dora Carrington (a mindig lenyűgöző Emma Thompson) fiatal festőnő, amikor megismerkedik korának legnagyobb, Oscar Wilde-hoz hasonlított írójával, Lytton Strachey-vel (Jonathan Pryce), aki eleinte a fiatal művésznőt vonzó férfinak nézi. Miközben próbálja elcsábítani Dorát, a félreértés kiderül és hamar egymásba szeretnek Lytton homoszexualitása ellenére. A több évtizedet felölelő film kettejük nem mindennapi kapcsolatát ábrázolja, hiszen bár mindkettejüknek több szeretőjük is volt az évek során, egymáshoz fűződő érzelmeiket még Lytton halála sem tudta megszüntetni. Az életrajzi és művészfilmek rajongóinak többszöri megnézésre is alkalmas darab.

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Carrington

 

Az előző két cikket itt találod: A szivárványon túl – 2. rész , A szivárványon túl – 1. rész

 

 

Comments

comments

You may also like...

1 Response

  1. 2016-06-25

    […] Az előző cikket itt találod: A szivárványon túl – 1. rész , és a folytatást pedig itt: A szivárványon túl – 3. rész […]

Hozzászólás