“A szivárványon túl” 1. rész – A 10 legjobb meleg film

 

A homoszexualitás jelensége még manapság is számos vitát kavar több társadalmi platformon is, pedig valójában egyidős velünk, emberekkel. A filmművészet már egészen korán felfedezte magának a témát és megszámlálhatatlan alkotást lehet összegyűjteni, melyek érintik, vagy részletesebben taglalják a témát. Listám elkészítése során éppen ezért nem volt könnyű a dolgom, hiszen számos kiváló színészi alakítás és rendezői munka köthető a homoszexualitáshoz kapcsolódó témájú filmekhez, melyeknek egy része Oscar-díjat is nyert. Listámból kimaradt néhány igen fontos filmalkotás, melyek ugyan érintik a témát, mégsem mennek mélyen a kérdés gyökeréig (Kódjátszma), vagy már ismertetésre kerültek (Oscar Wilde szerelmei). A lista az európai és amerikai filmeket tartalmazza, hiszen a távol-keleti filmművészetből külön gyűjteményt lehetne összeállítani kiemelkedő alkotásokból. Az egyetlen félig török film Ferzan Özpetek alkotása, akinek egész életművét lehetne elemezni, legjelentősebb munkáinak egyike a Törökfürdő, így ez került bele a válogatásba.

 

10. # A boldogító nem (In & Out)
színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 87 perc, 1997

Sajnos kevés olyan film szól a melegségről, mely vicces formában, de mégis igényesen beszél a témáról. Még kevesebb sajnos, aminek a vége nem szomorú, vagy legalábbis drámai fordulatokkal teli. Ez a film azért kerülhetett fel a 10-es listára, mert boldog végkifejlete mellett kiváló színészi alakításokat és remek párbeszédeket ígér a nézőnek. Howard Bracket (Kevin Kline hozzá megszokottan zseniális alakításában) a diákok és  a kollégák álma. Kedves, udvarias, jól öltözött és művelt tanár, aki angoltanárként dolgozik egy kisváros középiskolájában, miközben az esküvőjére készül. Megszokott életébe azonban robbanásszerűen süvít bele egy volt tanítványának az Oscar-gálán tett kijelentése, mikor a díjat átvéve könnyes szemmel emlékszik meg egykori kedves tanáráról, akinek oly sokat köszönhet, és aki mellesleg homoszexuális. Ami Hollywoodban már természetes, hatalmas vihart kavar egy egyszerű kisvárosban. Bracket előbb titkolózik és elhárít, majd kezébe veszi az irányítást és küzdeni kezd. Külön kiemelendő Joan Cusack és a főleg Magnumként ismert Tom Selleck játéka, akik közül utóbbi kellemes meglepetést szerez a nézőnek.

Rend.: Frank Oz
Fsz.: Howard Bracket (Kevin Kline), Cameron Drake (Matt Dillon), Emily Montgomery (Joan Cusack), Peter Malloy (Tom Selleck).

Mafab link: http://www.mafab.hu/movies/a-boldogito-nem-18895.html

 

9. # Férfiakt
színes, magyar romantikus dráma, 90 perc, 2006

Sajnálatos módon hazánkban a homoszexualitással kapcsolatban elég kevés film készült, ezek nagy része sem megy túl a vígjátékok (Coming Out), vagy a közönség nagy része számára befogadhatatlan művészfilmek (Viharsarok) kategóriáján. Esztergályos Károly filmje kuriózum, mely emberi szavakkal és tettekkel meséli el azt,hogy milyen hogyha a szerelem eltűnt egy házasságban és csak a napi megszokott rutin marad.  Egy idősödő, házasságban élő író is így érez, akinek éppen ezért az ihlete is elveszett, hiszen múzsa híján nem tud alkotni. Felesége, a szép vidéki színésznő szintén elégedetlen, hiszen nem lett nagy díva, aki lenni akart, mindössze a szakma egyik tagja.  A főhős azonban egyik este egy könyvesboltban találkozik egy fiatal, biszexuális fiúval, aki ráadásul prostituált. Az egyéjszakás kalandnak induló kapcsolatból azonban szerelem lesz, mely mindkét fél kapcsolatait tovább bonyolítja.  Szép, lassan kibontakozó film a szerelemről, vágyról és az eltűnt fiatalságról Gálffi László és Szabó Dávid remek alakításában.

Rend.: Esztergályos Károly
Fsz.: Az író (Gálffi László), Feleség (Kerekes Éva), Fiú (Szabó Dávid)

8. # Egy egyedülálló férfi (A Single Man)
színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 99 perc, 2009

Colin Firth napjaink egyik legkiválóbb színésze., ehhez nem férhet kétség. Finom és intelligens játéka nemcsak Mr. Darcyként, sokunk férfiideáljaként köszönt vissza, hanem egyéb szerepeiben is megnyilvánul.  A király beszéde végre meghozta számára az Oscar-díjat, amit régóta megérdemelt, Az egyedülálló férfi-ban nyújtott teljesítménye azonban szintén feledhetetlen. Mindig is szerettem az olyan műveket, amelyek emberi kapcsolatokról és érzelmekről szólnak, de szépen, finoman és igényesen ábrázolva. Ez a film ilyen. A történet egyszerű: George, a Los Angelesben élő 52 éves homoszexuális professzor 8 hónappal ezelőtt elveszítette a partnerét, akivel 16 éven át élt együtt. A hiánya kínzó George számára, aki nem találja helyét a világban. 1962. november 30-án végül úgy dönt, hogy véget vet az életének. A nap azonban nem várt eseményeket tartogat számára, melyek megakadályozhatják George tervét. A történet további folyását természetesen nem árulom el, kiemelném viszont a történet másik szereplőjét, a ragyogó Julianne Moore-t, akitől mint mindig, most is hibátlan színészi játékot láthatunk.

Rend.: Tom Ford
Fsz.: George Falconer (Colin Firth), Charlotte (Julianne Moore)

 7.# Meleg férfiak, hideg diktatúrák
színes, magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2015

Nagyon örültem, mikor először olvastam, hogy az Eltitkolt évek című dokumentumfilmnek méltó párja készül. Takács Mária a leszbikus szerelmek után azt kutatja, hogy milyen volt melegnek lenni a szocializmus időszakában a rendszerváltás előtt. Négy fiatal meleg srác elindul és segít kideríteni: felkeresnek hét idős meleg férfit, akik szívesen mesélnek erről, s interjúikból megelevenedik a történelem. Az interjúalanyok között olyan személyiségeket találunk, mint Nádasdy Ádám, Pálfi Balázs, Láner László, Takács Bence, illetve Mocsonaki László, a Budapest Pride szervezője. A film mellett érdemes elolvasni a könyvet is, hiszen a másfél órás filmalkotás nem ad lehetőséget teljes körű ismeretszerzésre. Mindössze három dolgot sajnáltam: először is azt, hogy erre a filmre ennyi időt kellett várni, másodszor, hogy ennyire kevés az ilyen jellegű kordokumentum. Az utolsó hiányérzetem jogtörténészként az volt, hogy nagyon szívesen megismerném a Horthy-korszak vagy a Monarchia idejének hazai meleg szubkultúráját is, természetesen sajnos ennyire közvetlen emlékek híján.

Rend.: Takács Mária
Fsz.: Nádasdy Ádám, Pálfi Balázs, Láner László, Takács Bence, Mocsonaki László, Banach Nagy Milán, Hanzli Péter, Halmai Gábor

6.# Büszkeség és bányászélet (Pride)
színes, magyarul beszélő, angol vígjáték, 120 perc, 2014

Amikor a Harry Potter sztárjai összegyűlnek, hogy egy kedves, szívbemarkoló filmben szerepeljenek, abból rossz nem sülhet ki. Szándékosan nevezem szívbemarkolónak, ugyanis a film beharangozása ellenére a keserédes végkifejlet miatt nem nevezhető vígjátéknak. Az 1984 nyarán játszódó történetben  a Bányászok Szakszervezete sztrájkba fogott az embertelen bérek miatt.. A londoni Büszkeség Menete néhány lelkes aktivistája ekkor úgy dönt, a bányászok ügye mellé áll, csakhogy a konzervatív nézeteket valló szakszervezet szivárványzászlós csapattal először nem tud mit kezdeni. Az alkotás legnagyobb erőssége azonban éppen a változás és az egymás megismerésének ábrázolásában rejlik: a keményfejű vidéki férfiak hamarosan megismerik és megértik a melegeket és a leszbikusokat, s az egymásnak idegen társaságok tagjai nem egy vicces szituációba is belekeverednek. Bármennyire hihetetlen, a film végén Arany János híres sorai jutottak eszembe: “Legnagyobb cél pedig itt, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben.”

Rend.: Matthew Warchus
Fsz.: Cliff (Bil Nighy), Gethin (Andrwe Scott), Jonathan (Dominic West), Hefina (Imelda Staunton)

5. # Törökfürdő (Hamam)
színes, feliratos, török-olasz-spanyol romantikus dráma, 96 perc, 1997

Ferzan Özpetek nem mindennapi rendező, nem mindennapi történetekkel. Világában számtalanszor jelenik meg a meleg szerelem, a másság és az idegenség témája. Kivételes életművében a Törökfürdő kiemelkedő helyet foglal el. A film főhőse, Francesco a jóképű fiatal építész feleségével, Mártával dolgozik Rómában. Egy nap levelet kap a Török Nagykövetségtől, amelyben harminc éve Isztambulban élő nagynénje haláláról értesítik. Francesco elhatározza, hogy néhány napra odautazik, hogy mielőbb túl legyen az örökösödési hercehurcán. Mikor azonban megérkezik a városba, egy egészen más világot ismer meg. Egykori nagynénjének kedves, szeretetre méltó családja új érzelmeket ébreszt benne, fiuk Mehmet pedig  a szerelem egészen új fajtájába vezeti őt be a rejtélyes és varázslatos törökfürdőben, ahol minden gátlástól és titoktól megszabadulhatunk.

Rend.: Ferzan Özpetek
Fsz.: Francesco (Alessandro Gassman), Marta ( Francesca d’Aloja)

4.# Teljes napfogyatkozás (Total Eclipse)
színes, magyarul beszélő, angol-francia-belga filmdráma, 110 perc, 1995

Az életrajzi filmek mindig a kedvenceim közé tartoztak, főként az írók és költők életéről szólók. Paul Verlaine és Arthur Rimbaud párosa megihlette Agnieszka Hollandot, akikről egy maradandó alkotást készített. Verlaine, századának egyik legkiemelkedőbb költője volt, aki angyali verseivel ördögi énjét kombinálta. Egyszer szelíd és kedves ember volt, máskor pedig arisztokrata származású szép feleségének megalázója, aki részegen tér haza esténként. Ekkor toppan be életébe a szemtelen és zseniális, új irányokat kereső ifjú költő, Arthur Rimbaud, aki Leonardo Di Caprio számomra egyik legemlékezetesebb szerepe maradt. Rimbaud homoszexuális viszonyba kezd a nagy mesterrel, akivel hol csodálatos, hol elviselhetetlen a kapcsolatuk. Davis Thewlis Verlaine-je szintén kiemelkedő, aki számos kiváló alakítással büszkélkedhetett, mielőtt a Harry Potter csapa tagja lett. Aki szereti a végletekig cincált emberi kapcsolatokat és a nagy emberek életéről vagy szerelmeiről szóló filmeket jó szívvel ajánlom, mert maradandó alkotás.

Rend.: Agnieszka Holland
Fsz.:  Paul Verlaine (Davis Thewlis), Arthur Rimbaud (Leonardo Di Caprio), Mathilde Maute (Romane Bohringer)

3.# Maurice (Maurice)
színes, magyarul beszélő, angol romantikus dráma, 140 perc, 1987

A toplista harmadik helyére a viszonylag ismeretlen Maurice című film azért kerülhetett fel, mert egy remekül megírt és elkészített műről van szó. A történet alapjául szolgáló regényt egyik kedvelt szerzőm, E.M. Forster ( a Szellem a házban, Szoba kilátással, Út Indiába című regények szerzője) sajnos csak halála után, 1971-ben megjelent regényén alapul, mely az edward-kori konzervatív Angliában játszódik. A fiatal Maurice is itt él és hamar kezd tisztába lenni érzéseivel és szexualitásával. James Ivory igényes és követhető rendezésében a fiatalember a cambridge-i években megismerkedik Clive-val (Hugh Grant figyelemreméltó játékában), akivel azonban Clive félelmei és a társadalomnak való megfelelése miatt szerelmük véget ér, hamarosan azonban egy új szerelem ígérete jelenik meg Alec Scudder, a jóképű vadőr személyében. Aki a  kosztümös és az angol vidéken játszódó filmeket kedveli, feltétlenül nézze meg és olvassa is el ezt a nem mindennapi történetet.

Rend.: James Ivory
Fsz.: Maurice Hall (James Wilby), Clive Durham (Hugh Grant), Alec Scudder (Rupert Graves)

2.# Fiúk a klubból (Queer as Folk)
amerikai-kanadai sorozat, Showtime, 5 évad, 83 epizód.

Egyik legkedvesebb sorozatom a Fiúk a klubból, mely négy meleg jó barát (Brian, Michael, Emmett, Ted) és párjaik, szerelmeik, valamint két leszbikus barátnőjük (Lindsay és Melanie) életét meséli el Pennsylvania állambéli Pittsburghben. A fiatalok számos kalandon és néhány szerelmen is átesnek, míg megtalálják életük párját és életükbe  a gyerekek is belépnek. Ahogy a Showtime és a HBO sorozatainál megszokhattuk a kivételes minőség mellet t a humor sem maradhat el a komoly hétköznapi problémák mellett, s ezért jelenthetem ki, hogy a Queer as Folk minden idők egyik legjobb szériája volt. A sorozatban hihetetlen humorral  és persze kiválóm drámai elemekkel kerültek terítékre olyan kinket vagy környezetünket érintő kérdések is, mint a coming out, az azonos neműek házassága, rekreációs kábítószer-használat és a velük való visszaélések, elfogadás, mesterséges termékenyítés, a biztonságos szex, a HIV-pozitív állapot, kiskorú prostitúció, aktív homoszexuális katolikus papok, a szexuális orientáción alapuló munkahelyi diszkrimináció, vagy az internetes pornográfia iparága. Minden nyitott, toleráns és igényes sorozatra vágyó nézőnek ajánlom.

Rend.: Russell T. Davies, Ron Cowen, Daniel Lipman.

Fsz.:  Brian Kinney (Gale Harold), Michael Novotny (Hal Sparks), Justin Taylor (Randy Harrison)

 

1.# Túl a barátságon (Brokeback Mountain)
színes, magyarul beszélő, amerikai-kanadai filmdráma, 129 perc, 2005

Ang Lee már  a Pí élete előtt a szívembe lopta magát, mikor elkészítette a két szerencsétlen szerelmes cowboy történetét. A két férfi szerencsétlenségét az okozza, hogy rossz korba születtek, mely a férfiasságot mindenek fölé helyezi. Ennis Del Mar (Heath Ledger) és Jack Twist (Jake Gyllenhaal) egy időszakos munka során találkoznak, amikor a Brokeback Mountain-on kell birkapásztorként dolgozniuk. A világtól elzártság alkalmat ad érzelmeik megélésére és egy szerelmi kapcsolat kibontakozására. Sajnos azonban a világ, amelyben élek nem tolerálná ezt, ezért a két férfi a biztonságos polgári létbe kíván visszatérni: Ennis Wyomingban marad és feleségül veszi szerelmét, Almát (Michelle Williams), aki két gyemeket szül neki. Jackre Texasban a rodeo királynőjét, Lureen Newsome (a szépséges Anne Hathaway) veszi el, s egy fiuk születik. Négy év telik el, amikor Ennisnek átad a felesége egy képeslapot, amely Jegy bizonyos Jacktől érkezett. A két férfi között elfeledettnek hitt érzelmek újraélednek, s egyre többször töltik idejüket kedves hegyüknél. A dráma igazi veleje az egyszerű kisembereken keresztül bemutatott szenvedély és szenvedés, mely a Túl a barátságon-t felejthetetlenné teszi mindenki számára.

Rend.: Ang Lee
Fsz.: Ennis Del Mar (Heath Ledger), Jack Twist (Jake Gyllenhaal), Alma Beers Del Mar (Michelle Williams), Lureen Newsome (Anne Hathaway)

 

Folytatása itt: A szivárványon túl – 2. rész és itt: A szivárványon túl – 3. rész

 

Comments

comments

You may also like...

2 hozzászólás

  1. 2016-06-20

    […] Az előző cikket itt találod: http://filmaddict.hu/a-szivarvanyon-tul-1-resz-a-10-legjobb-meleg-film/ […]

  2. 2016-06-25

    […] Az előző két cikket itt találod: A szivárványon túl – 2. rész , A szivárványon túl – 1. rész […]

Hozzászólás