A Paradicsom pokla – Utódok


Matt King (George Clooney), a tősgyökeres hawaii ügyvéd világa alapjaiban rendül meg, amikor felesége, Elizabeth (Patricia Hastie) motorcsónak-balesetet szenved és kómába esik. A férfi ekkor döbben rá, hogy amíg a munkába temetkezett, nélküle zajlott az élete. Két lányát szinte nem is ismeri, felesége pedig, akitől az idők során egyre inkább eltávolodott, másnál kereste a boldogságot.

the-descendantsMiközben igyekszik megtalálni a közös hangot lányaival, Scottie-val (Amara Miller) és Alexandrával (Shailene Woodley), és próbálja kideríteni, hogy a másik férfi mit tudott adni Elizabethnek, amit ő nem, az egyik legősibb hawaii család leszármazottjaként egy óriási, értékes földdarab jövőjéről is döntenie kell.
Bár George Clooney a valóságban eddig nem vállalta fel az apaszerepet, a vásznon meglepően hitelesen alakítja a kétgyermekes családapát. Ám nemcsak Clooney szerepköre újszerű, hanem az is, hogy a film Hawaii-t, a földi paradicsomot végre nem utodok_foto1turistacélpontként mutatja be. Az egzotikus háttér előtt olyan emberi tragédiák, érzelmek és konfliktusok játszódnak, amelyek a világ bármely pontján átélhetőek és megérthetőek. Itt sem könnyebb eligazodni az emberi kapcsolatok útvesztőiben, itt is képesek kiüresedni a házasságok, elszemtelenedni a gyerekek, errefelé is hajlamos beszippantani a munka, ütközni a hagyomány és a globalizáció, csak talán hamarabb gyógyul a sérült lélek, mint egy sivár, kietlen és rideg vidéken.

Alexander Payne rendező, aki társaival a forgatókönyvet is jegyzi, szerencsére nem csábult el, és nem helyezett egy cukros álomvilágot a mesés díszletek közé. De az is üdvözlendő, hogy a melodrámázást se viszi túlzásba, remek arányérzékkel egyensúlyoz a fájdalom, a kudarc és az életigenlés, az optimizmus mezsgyéjén. Elrontottuk az életünket? Bizony, megesik. Nyitva áll a lehetőség, hogy mostantól jobban csináljuk? Hát hogyne! A lényeg, hogy sose veszítsük el a humorérzékünket, különösen, ha önmagunkon kell nevetni – legalábbis Payne szerint, akinek ebbéli igyekezetét Oscarral díjazták a legjobb adaptált forgatókönyvért, de a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriában is jelölték.

A film tele van remek karakterekkel, egyedül Alexandra idióta barátját lett volna jobb kihagyni – erőltetett és idegesítő, nem illik a képbe. Clooney viszont bár sármosabb egy átlagos, felszarvazott férjnél, elhisszük neki, hogy ő is képes elhibázni az életét. Alakításáért megérdemelten kapta negyedik Oscar-jelölését színészként (bár ezek közül csak egyet tudott szoborra váltani a Syrianáért, de producerként nyert az Argóért, mint legjobb filmért is), és ami nagy szó: ezúttal nem politikai thriller-hősként vagy megrögzött agglegényként. Bár ő viszi a prímet, több kitűnő alakítás is növeli a film értékét: ki kell emelni elsősorban Shailene Woodley-t a nagyobbik lány szerepében, Beau Bridges-t Matt pénzéhes unokatestvéreként, Judy Greert, aki a feleség szeretőjének feleségét játssza, és Robert Fostert, aki Elizabeth apját formálja meg. És persze ne feledkezzünk meg arról a szereplőről sem, „aki” nélkül mindez nem jöhetett volna létre: a Csendes-óceán egyik csodálatos földdarabjáról, Hawaii-ról.

rank10-8

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Utódok – The Descendants (2011) 

 

 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás