A magányos harcos kalandjai újratöltve – Jack Reacher – Nincs visszaút

 

Tom Cruise napjaink egyik legkiválóbb színésze, ehhez kétség sem fér. Azon kevés színész egyike, akik a 80-as és 90-es évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek, és ehhez még kitűnő szerepajánlatokat is kapnak.

jack-reach-never-go-back-tom-cruise-cobie-smuldersCruise a Mindörökké rock extrovertált rocksztárja és a Trópusi vihar meglehetősen szabadszájú milliárdosa után, a sok sci-fi szerepből kicsit kizökkenve játssza el immár másodszor a szemtelen, magányos zsaru figuráját, akit kivételesen nem fekete rendőrfőnök függeszt fel. A mostani történetben Susan Turner hadnagyot (Cobie Smulders), aki Reacher régi nyomozóegységének jelenlegi vezetője, letartóztatják hazaárulásért. Reacher nem kételkedik a nő ártatlanságában, ezért miután a nő ügyvédjét is meggyilkolják, gyorsan dönt, és ahogy tőle megszoktuk, cselekszik is. Kiszabadítja Turnert a börtönből, megtudva, hogy a nő egy nagyszabású kormányzati összeesküvést kívánt feltárni. Természetesen ez is a jó öreg amerikai mozi része, az akciófilmek nagy része nem tudja kivonni magát a tálibokkal, irakiakkal vagy egyéb szakadár csoportokkal üzletelő kormány vagy rendőrségi összeesküvések alól. Az események egyre jobban eldurvulnak, miközben Reacher egy fiatal hölggyel is megismerkedik, aki teljesen megváltoztatja eddigi életét.

A Jack Reacher bővelkedik akcióban, csinos társban (Cobie Smulders az Így jártam anyátokkal óta egyre több nagyszabású filmben tűnik fel), és természetesen akadályozó katonai erőkben is. A hiba a történet sokszor sablonokra épülésében keresendő, amivel így sajnos meg kell, hogy mondjam egyszer, vagy kétszer megnézhető élményt nyújt, a szokásos „moziban voltunk és egy látványos akciófilmet láttunk” érzést, de semmiképpen sem maradandó emlékeket. Ez azért is különösen sajnálatos, mert Edward Zwick rendező nevéhez olyan kiváló alkotások fűződnek, mint a Szerelem és más drogok, Az utolsó szamuráj, A szenvedélyek viharában vagy a Véres gyémánt.

Mindenkinek ajánlom, aki egy kellemes délutáni-esti kikapcsolódásra vágyik, de a Jack Reacher második része ennél többet nem ígér. A folytatást természetesen indokolnák az alapul szolgáló kitűnő regények, amelyeket reméljük, látunk még mozivásznon is megelevenedni a közeljövőben, az elsőhöz hasonló színvonalban.

rank10-6

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Jack Reacher: Nincs visszaút (Jack Reacher: Never Go Back) (2016)

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás