A legkisebből is lehet hős – Lego Movie

Tartozom még egy vallomással: imádom a Legót 😀  Így nem sok győzködés kellett az 5 éves fiam részéről, hogy nézzük meg a Lego Movie-t.

És nem csalódtam. Mert egy nagyon jó humorú, kikacsintós, kedves, gyerekeknek még izgalmas és felnőtteknek is teljesen élvezhető animációs mesefilm. Amiben igazán kihasználták a legoban rejlő lehetőségeket: szájtátva bámultam még én is, ahogy át- és megépítenek benne, ahogy átalakulnak a dolgok és újak jönnek létre belőle. Amitől imádjuk a Legot 1-99 éves korig- kreativitás mindörökké. 

lego movie 1A történet szerint Emett, a kis „tucat” sárga fejű lego-figura egy, a sok száz építő munkás közül, akik minden nap a „Használati Útmutató” szerint építenek, tisztelik a fennálló társadalmat és istenítik Lord Bizniszt, agymosottan boldogok, legnagyobb vágyuk, hogy este megihassák a kávéjukat, és megnézhessék az esti sorozatot a TVben. Ez a tucat élet borul fel alapjaiban, amikor egy baleset folytán Emett hátára ráragad az „Ellenállás Eleme”, ami miatt tévedésből azt hiszik róla, hogy ő a Kiválasztott. Aki majd legyőzi Biznisz Elnököt, aki felszabadítja a különböző szétszabdalt Lego világokat a Biznisz Elnök rendmániás uralma alól, és megmenti a világot az Elnök borzalmas fegyverétől, a Kriglitől (ami folyékony pillanatragasztó, mint majd kiderül a későbbiek során). Emett-et megszökteti az ellenállás, és onnantól kezdve sodródik csak az eseményekkel, amikből semmit nem ért.  Társa lesz Vadóc, a vad, dögös, tökös  Lego lány; Benny, a ’80-as évekbeli számítógép zseni űrhajós; Victurius, az emlékezetzavaros öreg „jedi” Mester,  Csoda Kitty, a látszólag örökké vidám,  bár némi dühkezelési problémákkal küzdő hercegnő macska; Fémszakáll, a rímekben beszélő félig robot kalóz, és maga a kőkemény, morcos  Batman. Útjuk során meg kell küzdeniük számtalan veszedelemmel, köztük Lord Biznisz leghűbb szolgájával, Rossz zsaruval is, aki néha Jó. Ha most ezt nem tudtad követni, ne zavarjon 😉 A filmben teljesen egyértelműen kiderül, hogy ki kicsoda, bár mi is csak úgy jövünk rá, ahogy Emett küldetését követjük.

Minden szereplő jópofa, egyedi és nagyon vicces. A sztori teljesen a klasszikus mese-vonalat követi: a Kiválasztott először nem tudja, hogy az, majd nem akar az lenni, majd azzá válik a próbatételek során és persze győz a végén. És hogy a csapat mennyire fontos, mert egyedül senki nem győzhet. Ráadásul még a végére is tartanak egy plusz csavart, ami kicsit más dimenzióba helyezi az egész történetet.

A film egyik legfőbb erénye a Legóban lévő lehetőségek maximális kihasználása: látszik, hogy olyanok készítették a filmet, akik maguk is lego-bolondok.  Tökéletesen felépített világ,  csak Legoból: ahol még a tenger mozgó hullámai is legokockákból állnak… A másik a humora: senki sincs komolyan véve, sőt minél „keményebbnek” kéne lennie egy figurának, annál több poént lőnek el a rovására. A poénok nagy része nem is a gyerekeknek szól, hanem a kísérő felnőtteknek. (Pl a Millenium Falconról ellopott hiperhajtómű jelenet). És mi is együtt kacarászunk, vagy teli szájjal nevetünk a gyerekekkel együtt. Ráadásul, ha újra nézed, újabb és újabb poénokat találsz.

Ez egy nagyon jól sikerült animációs film, amiben összerakták azt, hogy 100 perc felhőtlen kikapcsolódás legyen minden korosztály számára. És mi mást is kívánnák tőle?

A Lego kaland (The Lego Movie) – színes, magyarul beszélő, ausztrál-angol animációs vígjáték, 100 perc, 2014

 rendezők: Chris McKay, Chris Miller, Phil Lord

rank10-9u

 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás