A leeresztett lufi – Szemfényvesztők 2.

 

Az első részt követően nagy volt a kíváncsiság a folytatás iránt, ami valjuk be, koránt sem ütött akkorát, mint a 2013-as film. Több volt a szemfényvesztés, mint az egyediség, a kérdés csak az, hogy egy bűvészfilmben ez nagy gondot jelent-e.

szemfenyvesztok-2-1A történet elején a Lovasok férfi tagjai (Atlas, Jack, Merritt – Jesse Eisenberg, Dave Franco, Woody Harrelson) továbbra is bujkálnak, aminek egy leleplező akció vet véget. Le akarnak buktatni egy híres technológiai gurut, aki az emberek személyes adatait készül ellopni. Az akcióhoz csatlakozik hozzájuk Lula (Lizzy Caplan), az új lány (az első részből Isla Fisher jelenleg várandós, így nem vállalta el a szerepet), aki bár kezdetben cseppet idegesítő, idővel a film egyik legviccesebb arcává növi ki magát. Vezetőjük továbbra is Rhodes (Mark Ruffalo), aki most is FBI-os álcája mögé bújva segíti a Lovasokat. Az akció sikertelenül zárul, minek következtében a Lovasok egy Macao-ban élő, halottnak hitt cégvezető (Daniel Radcliffe) csapdájába esnek, aki arra kényszeríti őket, hogy szerezzék meg neki azt a bizonyos chip-et, amivel a világ összes számítógépét fel lehet törni. De vajon mi van a Szemmel, fognak-e nekik segíteni, ha eddig nem is igazán tettek így? Közben Rhodes nem tudja elengedni harminc éve elhunyt apja emlékét, és valahogy minden a börtönben sínylődő Morgan Freeman-hez kapcsolódik.
A bevezető alapján a történet kissé kusza lehet, és az is. Mintha a készítők két órába próbáltak volna belezsúfolni mindent, amit szükségesnek tartottak megmutatni, ugyanakkor érthetetlen, hogy bizonyos jelenetek miért kaptak akkora hangsúlyt. Ilyen például a percekig tartó kártya trükk a chip megszerzésekor, ami már kínosan sokáig tart, vagy mondjuk Meritt gonosz ikertestvérének felbukkanása, aki elárulta a testvérét. Ezek persze nem akkora hibák, hogy az ember leírja az egész filmet, a gond inkább abban van, hogy a látványos trükkök némiképp az egyediség rovására mentek. A történet könnyen kiszámítható, és ha nem lennének benne a látványos elemek, meg pár poén, talán még unalmasnak is mondanám. Az előző részben bűnösnek kikiáltott Michael Caine, illetve a mostaniban Harry Potter nyilvános pellengérre állítása is már-már súrolja az erőltetettség határát, de ezt már az eltitkolt ikertestvér felbukkanásánál is érezhetjük, na meg, a néha-néha túltolt érzelgősségnél. A film végére várt nagy durranás is csak közepesen pukkan, na nem az elsőhöz képest, hanem önmagához viszonyítva.
A színészek egyébként nem rosszak, úgymond hozzák a tőlük várható színvonalat, de különösebben nem emelkedik ki senki. Talán Daniel Radcliffe az, aki bár nem kapott sok időt, igazán hitelesen hozza a gazdag lúzer karakterét, illetve Lizzy Caplan említhető még meg, de a többiek sajnos nem. Morgen Freeman is inkább csak takaréklángon pislákol.
Összességében nem rossz film, talán csak többet vártunk tőle az első után. Megnézni mindenképpen érdemes, de tény, hogy nem fog nagyon szólni. Azonban ha szemfényvesztésnek kezeljük és elvárásoktól mentesen ülünk le elé, egész jókat nevethetünk rajta egy unalmas hétfő este.

 

rank10-6

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Szemfényvesztők 2 (Now you see me 2)

 
 

Comments

comments

You may also like...

1 Response

  1. 2016-06-14

    […] A leeresztett lufi – Szemfényvesztők 2. […]

Hozzászólás