A kis hercegből sosem elég

 

A 2015-ös kis herceg egy mese a mesében, melyben meggyőződhetünk róla, hogy Antoine de Saint-Exupéry klasszikusának egyetemessé vált igazságai a mai napig nagy jelentőséggel bírnak.

Az angol nyelvű, francia animációs film története szerint főhősünk egy kislány, aki megpróbál az édesanyja feszített és igencsak unalmas menetrendje szerint pedáns felnőtté válni, ám minden megváltozik, amikor beköltöznek a furcsa, különc viselkedésű pilóta szomszédságába. Az öregember (legyen ő az író) a könyvből már jól ismert rajzok segítségével megismerteti a kislánnyal azt a világot, melyet a kis herceg mutatott meg az ő számára is (hát nem ugyanezt tette velük Saint-Exupéry is?). A kislány szürke, monoton élete (és ezzel jövőképe is) a feje tetejére áll, miközben a pilóta személyében egy nagyon jó barátra talál, a pedig világ kitárul előtte, ahogy elkezdi használni a képzeletét.

A rendező, Mark Osborne éles kontrasztot állít elénk, ahogy bemutatja a vérunalmas felnőtt életet és a színes, élménydús gyermeki világot. A felnőttek világában csak akkor fogadnak el, ha hasznos vagy a közösség számára, viszont ha nem felelsz meg az elvárásoknak, akkor kitaszítanak maguk közül. E világ ellen veszi fel a harcot egy kislány és a megszelídített rókája, hogy visszahozzák a kis herceg emlékeit, melyeket ő is elfelejtett, amikor felnőtté vált. Mert mindenki elfelejti, milyen is volt gyermeknek lenni. Mind beleveszünk a hétköznapi mókuskerékbe, és csak azt értékeljük, ami a javunkat szolgálja, miközben elfelejtjük azt, hogy ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan. Igen, elhangzanak a klasszikus mondatok, mind a kellő helyen és időben, szépen felvezetve, egyáltalán nem klisés környezetben.

Ez a film igazi élmény lesz a család minden tagja számára. Mind hangulatában, mind látványában gyönyörű alkotás, szívmelengető jelenetekkel, melyeket csak fokoznak a Hans Zimmer által jegyzett dallamok. A kis herceg a mai napig az egyik olyan irodalmi alkotás, ami nem tud elkopni, nem tud „kimenni a divatból”. Erre újabb bizonyíték ez a remek film, melynek hatására, ismét kezükbe veszik, akik már olvasták, akik pedig még nem, garantáltan el fogják.

 

rank10-10u

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: http://www.mafab.hu/movies/the-little-prince-272078.html

 

 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás