A kém

A vígjáték egy csodás műfaj, amikor a térdedet csapkodod, a hihetetlen történetek láncolatában, a humor, a kifigurázás, a lehetetlen találkozása a bájjal, na, ilyen az igazi filmvígjáték. Ritka, mint a fehér holló, de azért megtalálható, általában valamilyen alapfilm átváltoztatva, igen, ezek a legjobbak.

spy3Amikor az eredetin véresre rágtad a körmöd az izgalomtól, folytak a könnyeid, mert borítékolva volt a dráma. Itt, pedig mindez fordítottan, azért folyik a könnyed, mert, annyit nevetsz, itt a dráma, a humor, sikamlós helyzetek sorozata. És természetesen, nem mindegy, ki a főszereplő! Melissa McCarthy, nem éppen karcsú sztár, de úgy látszik, mint már oly sok magyar komika, ebből, az alkatából eredő bájjal aratja a sikereit.
Már a „Női szervek” c. filmben is jókat kacagtam rajta, de ebben a filmben elementáris erővel vitt bele a kacagásból röhögésbe.
Susan Cooper ügynök egy patkányos, denevéres pincéből kíséri figyelemmel a világ minden táján feladatát teljesítő kapcsolatát, és irányítja, bonyolult számítógépes rendszeren keresztül, hogy életben maradjon. Ám, ez a távollévő ügynök egyéniesedése miatt nem sikerül, így felajánlja szolgálatait, amelyet nehezen, de elfogad a főnökség, miszerint, Európába utazik, hogy a továbbiakban, mint elvegyülő, senki által nem ismert duci nőként, megoldja azt a feladatot, amelyet a kemény férfiaknak nem sikerült.

spy4Természetesen, ahogy minden „kémfilmben”, hullnak az emberek, de ő minden posztján helytáll, és váratlanabbnál, váratlanabb, kacagtató helyzetek által jut el a végső célig, hogy ne négygyermekes anyuka, s ne macskaszerető bugyuta nőként kelljen továbbiakban helytállnia, hanem, mint önálló FBI ügynök.
A film egyik meglepetése volt számomra, hogy kb. egyharmada Budapesten, és Balatonon játszódik. Csodálatos felvételek, és üldözési jelenetek zajlanak a Duna-parton, és a Balaton mellett. És, bár Susan, amikor Párizsban jár, megcsodálja az Eiffel tornyot, és amikor Rómában, akkor elhaladnak a Capitolium mellett, de a Parlament látványa miközben egy pizzástól elrabolt motoron kerget egy BMW-t, vagy, amikor motoros üldözés kezdetén láttam a Bazilikát, az szívet melengető érzés volt!

Mindenkinek ajánlom, aki jót szeretne kacagni, nevetni, akár röhögni is másfél órán keresztül, hogy a kedvét és a lelkét magasra csavarja, és lássa, mennyire szeretik a filmesek fővárosunkat!

A kém (Spy) – színes, magyarul beszélő, amerikai akció-vígjáték, 120 perc, 2015

Melissa McCarthy (Susan Cooper), Jude Law (Bradley Fine), Jason Statham (Rick Ford), Morena Baccarin (Karen Walker)

rendező: Paul Feig

rank10-8u

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás