A Japán kultúra gyöngyszemei: anime gyorstalpaló kezdőknek – 1. rész

A japán kultúra izgalmas, ezt azok sem tagadhatják, akik még soha egyetlen animét sem láttak, esetleg messziről kerülték a műfajt. De miért van az, hogy olyan sokan rajonganak az animéért? Miért érdemes belekóstolnod a műfajba, ha eddig még nem tetted meg, és hogyan válassz animét, ha rászánod magad?

A japán stílusú rajzfilmek világa legalább annyira izgalmas, mint maga Japán. Ezt nem csak azért mondom, mert egy időben nagy anime fan voltam, és még mindig elég szeretem az animéket. Bár elsőre nem úgy tűnhet, hogy a kettő között nagy a különbség, de az előbbi esetben aktívan követtem a legfrissebb megjelenéseket és alig vártam az általam követett sorozatok legújabb részeit, utóbbi esetben már nem tudom fejből az évszak legjobbjait, és hogy mire számíthatunk a közeljövőben anime fronton.

De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük azokkal, akik nem néztek még animét, és talán úgy is gondolják, hogy nem is akarnak.

Vannak olyanok, akik azt a kérdést teszik fel, hogy mégis minek nézzenek meg egy rajzfilmet, annak ellenére, hogy egyre több olyan animáció van köztük, amelyek egyértelműen nem gyerekeknek készültek. Biztos vagyok benne, hogy mindenki tudna említeni legalább egy olyan amerikai rajzfilmsorozatot, ami egészen biztosan nem a fiatalabb korosztálynak szól. De nem csak ez az ok vezethet ahhoz, hogy valaki akár látatlanban vagy igen kevés információ alapján úgy döntsön, az anime, mint műfaj nem neki való.

Sokan az animékkel kapcsolatos előítéletek miatt vonakodnak belefogni egy-egy anime sorozatba, vagy akár egy filmbe, hiszen azokban, akik csak egy-egy részletet láttak egy sorozatból, esetleg néhány képet, változatos, és sokszor igen pontatlan kép alakulhat ki a japán animációs filmekről. Hogyan reagál olyasvalaki az animére, aki sohasem nézett végig egyetlen részt sem? Sok esetben a „klasszikus nagy szemek” mellett más testrészek mérete láttán is felvonják a szemöldöküket, mások egy-egy véresebb kép láttán biztosak benne, hogy minden anime erőszakos. Mások úgy gondolják, hogy mind bárgyú, mert éppen olyan részletet láttak, vagy az animáció miatt nem tudnak komoly témát elképzelni. Akik így gondolkodnak az animéről, azok nagyon keveset tudnak a műfajról. Ez a hozzáállás olyan, mintha valaki azért nem lenne hajlandó megkóstolni a japán ételeket, mert csak a sushit ismeri közülük, és meggyőződése, hogy nem szereti a nyers halat, pedig a Japán konyha ennél sokkal többről szól, ahogy az anime is.

Az anime Japánban több korosztályt céloz meg az egészen kicsiktől kezdve a felnőttekig, rengeteg műfaj és stílus közül válogathatnak a rajongók és érdeklődők, sőt válogathatnak egy részes filmek, rövidebb vagy hosszabb sorozatok között is. Minden témában találhatunk animéket: a krimitől kezdve a szórakoztató vígjátékon át a misztikus drámáig, gyakorlatilag úgy válogathatunk a témák és stílusok között, mint a “normál” filmek esetében.

Aki romantikus kedvében van, bátran keresgélhet az elsősorban lányokat célzó shoujo animék között, például megnézheti a magyar szinkronnal megjelent sorozatok közül a 47 részes Nanát, vagy a korábban megjelent Sailor Moont, esetleg a Paradise Kiss című művet.

anime - sailormoon

Sailor moon

anime-nana

Nana

anime-paradise-kiss

Paradise kiss

Akinek nincs kedve a romantikához, és inkább akció-kaland történetet szeretne a fiúknak készül shounen animék között nézhet szét. Ilyen például a szinkronosan is megnézhető Naruto, Bleach és Inuyasha, de a Death Note is. Míg előbbi három sorozat hosszú, több mint száz részes, az utolsó csak 37 részes, így bátran belenézhetünk, ha még nem tettük volna meg.

anime-naruto

Naruto

anime-inuyasha

Inuyasha

anime-Bleach

Bleach

anime-death-note

Death Note

A fiatal férfiaknak szóló sheinen animék között is érdemes körbenézni, ha például horrort, esetleg valamilyen pszichológiai thrillert keresünk. Ebbe a műfajba tartozik a Ghost in the Shell sorozat, amit magyarul is megnézhetünk illetve film is készült belőle.

anime-ghost_in_the_shell

Ghost in the shell

Nem csak az eddig bemutatottak alapján válogathatunk az animék között, hanem animációs stílus szerint is. Választhatunk klasszikus ábrázolásmódú animét, mint a Monster című krimi, ami bármelyik krimisorozattal felveheti a versenyt, vagy akár az elmúlt évek sorozataiba is belenézhetünk, amelyeknek már egész más a grafikája. 

anime-monster

Monster

Ha már ismerjük egy kicsit az animéket, válogathatunk akár az animét forgalmazó stúdió szerint is. Például ajánlhatom a Ghibli animációs stúdió filmjeit, mint a Chihiro, a Totoro vagy a Laputa vagy a Vándorló Palota, de lehetne még sorolni, hiszen különleges világba repítenek, és mind izgalmasak. Szeretem még a Clamp stúdió műveit is, amiket magyar és angol felirattal lehet megnézni, szinkron még nem készült hozzájuk.

anime-chihirio

Chihirio Szellemországban

anime-howlsmovingcastle

Vándorló palota

anime-totoro

Totoro, a Varázserdő

anime-laputa

Laputa, az égi kastély

Miért érdemes belefogni egy animébe, ha még nem láttunk egyet sem? Számtalan okot találhatunk. Ha jól választunk, akkor lebilincselően izgalmas, egyedi történetet kaphatunk, szépen kidolgozott grafikával, egyedi stílusban elmesélve. Nem csak a történetek, a karakterek is igazán emlékezetesek tudnak lenni.

Végül az az egyszerű ok is meggyőzhet minket, hogy az amerikai sorozatokkal ellentétben az anime sorozatok többnyire rövidebbek (persze akad ezek között is kivétel). Nem csak az évad rövid, de az egyes részek is, hiszen általában húsz perc körüliek. Ha épp olyan kedvünk van, akár választhatunk azok közül az animék közül  is, amelyek részei öt-hat percesek. Ne rettenjünk meg a nyelv miatt se, hiszen sok anime megtekinthető magyar szinkronnal, de érdemes bátran próbálkozni a feliratos filmek és sorozatokkal is, hiszen akadnak olyan mesterművek, amiket még nem szinkronizáltak, és az eredeti szinkronnak is megvan a maga varázsa.

Folytatása következik…

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás