A furgon – The Van, avagy éljen Írország!

 

Mikor a magyar válogatott legyőzte a foci EB-én az esélyesebbnek tartott osztrákokat, egy film ugrott be, ami az 1990-es VB idején játszódik, és feleleveníti az írek menetelését, ami szintén olyan meglepetés volt, mint a mieink győzelme. Ez a Furgon, ami egy angol vígjáték, de az írekről szól: szegénységről, fociról, sörről, barátságról és az elmaradhatatlan jókedvről.

Roddy Doyle, ír író Barrytown-trilógiájának a harmadik könyvéből készített filmet Stephen Frears 1996-ban, ami betekintést enged a szegénységben élő ír családok mindennapjaiba. Bimbo Reeves (Dona O’Kelly) elveszíti állását, és hol máshol vigasztalná őt legjobb barátja Larry (Colm Meane), mint egy jó kis pubban egy-két korsó Guiness társaságában. A két haver, két külön karakter, míg Bimbo érzelmes, óvatos, csendesen visszahúzódó figura, addig Larry szöges ellentéte. Harsány, nagydumás, rámenős szájhős, bár hosszú ideje munkanélküli, de ez látszólag nem zavarja. A felesége tartja el a családot: Kevint és a fiatalon egyedülálló anyukává vált Dianet (Neili Conroy), sőt még mellette tanul is.

The-Van-2-1996THE VAN, from left, Donal O'Kelly, Colm Meaney, Neili Conroy, 1996, ©Fox Searchlight

Kitalálják a fiúk egyik kocsmázás közben, hogy ők is nyitnak egy mozgóbüfét, mint a vietnámiak, nemsokára kezdődik a VB, biztosan lesz forgalom. Bimbo végkielégítéséből futja is egy rozzant járgányra, igaz motor nincs benne, de odavontatják a kocsma elé, ami esténként mindig tele van. Megnézik először az ír meccset, aztán indulhat a meló! Döntetlen játszanak az angolokkal, hollandokkal, és továbbjutnak a csoportból, ahol tizenegyesekkel legyőzik a románokat. Az egész ország extázisban, a kocsmák tömve, az ittas ember meg hamar megéhezik. Hamburger és Fish & Chips a menü, dől is a pénz, a Bimbo Burger minden este kaszál. Bár az olaszok „f*ckin Schillaci” révén véget vetnek az ír csodának, az időközben felújított furgon átcuccol a tengerpartra, este meg a koncertek után várják az éhes szájakat. Ám úgy tűnik, a közös munka kikezdi a szoros barátságot. Larry úgy tekint magára, mint üzlettárs, és barátja megkérdezése nélkül veszi fel a lányát majd a fiát, holott Bimbo alapozta meg a sikeres vállalkozást, ezért többször veszekszenek. Egy véletlenül bepanírozott pelenka miatt ráadásul rájuk száll a közegészségügyi hivatal is. Mivel a HACCP-ét még hírből sem ismerték, ezért bezárják a furgont, de nem keserednek el a fiúk, mert rájönnek, inkább maradjon meg a barátság, fontosabbak egymásnak, nem szabad közös munkával elrontani azt.

Eric Clapton pengeti a húrokat a film alatt, ami keserédes hangulatot kölcsönöz neki. Colm Meane jutalomjátékát bármeddig elnézném, az ő szövegelésére, poénjaira, mocskos szájára épül a Furgon. Csuja Imre szinkronhangjával kiérdemelte nálam az „ír Torrente” nevet. Kedvenc jelenetem, mikor az egyik fiú két hamburgert kér tőle, ami 2,10 fontba kerül, de csak 2 fontja volt, erre Larry beleharapott egy nagyot az egyikbe, majd visszaadja, „Tessék, már csak 2 font!”

Ha eddig nem szeretted az íreket, garantáltan meg fogod kedvelni ezt a népet, mert hasonlítanak ránk: szerencsétlen a történelmük, gyakorlatilag saját maguk szomszédjai, szeretik a focit, a sört, a nőket és imádnak káromkodni. Hajrá magyarok, hajrá Írország!

 

rank10-8

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: A furgon (The van) 1996

 
 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás