A dolgozó nők réme – A martfűi rém

 

Az ötvenes évek végén Martfűn brutálisan megölnek egy cipőgyári munkásnőt. A hatékony szocialista bűnüldözés rövidesen kézre is keríti a tettest, akit először halálra ítélnek, majd a büntetést másodfokon életfogytiglanra változtatják. Hét évvel később azonban folytatódnak a nők elleni kegyetlen támadások.

a-marfui-rem_foto2A felderítést nemcsak az nehezíti, hogy a hivatalos szervek szerint nálunk nincsenek sorozatgyilkosok, hiszen az a szocialista erkölccsel nem összeegyeztethető (lásd még: Csikatilo), hanem az is, hogy az első eset kapcsán elkövetett hibákat és a megalapozatlan ítéletet senki nem hajlandó felvállalni. Aztán érkezik egy lelkes, hivatástudattól fűtött fiatal ügyész, aki előbányássza a korábbi ügy aktáit és felfedezi az összefüggéseket. Így az ártatlanul elítélt férfi életfogytiglan helyett végül „csak” bő 10 évet ül, négy gyilkosság, két emberölési kísérlet – és ki tudja hány örökre homályban maradó áldozat – után pedig a valódi tettest is sikerül elkapni, aztán ki is végzik.

a-marfui-rem_foto1Sopsits Árpád filmje nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy egy valós eseményeken alapuló bűnügyi történet elmesélésén túl életszagúan bemutatja a hatvanas évek Magyarországát is. A törekvést siker koronázta, hiszen nem csupán nyomasztó, feszültséggel teli, finomkodástól mentes thrillert kaptunk, hanem pontos korrajzot is. Láthatjuk, hogyan működik a felsőbb utasításokhoz és elvekhez igazodó apparátus, hogyan lúgozza ki a rendszer a jobb sorsra érdemes állampolgárait, és milyenek is a nép egyszerű fiainak mindennapjai a legvidámabb barakkban. A komor, hidegbarna árnyalatú képek, a bútorok, ruhák, sminkek és frizurák mind a hatvanas évek tökéletes illúzióját keltik.

A szereposztás is kiváló. Hajduk Károly a kéjgyilkos, Anger Zsolt a kiégett, iszákos nyomozó, Trill Zsolt a kádárista káder, Jászberényi Gábor az ártatlanul elítélt, Bárnai Péter pedig a fiatal ügyész szerepében remekel. Anger karakteréhez még néhány humoros pillanat is köthető, ami időről-időre oldja a nyomasztó hangulatot, hogy aztán újra eluralkodjon a sötétség. Ez a film elsősorban férfiakról szól, a nők szinte kizárólag csak áldozatok, és nem sokáig maradnak a vásznon. Azért ketten így is jelentősebb szerephez jutottak: Szamosi Zsófia az elítélt, Balsai Mónika pedig a tettes hozzátartozójaként.

Persze nemcsak erősségei vannak a filmnek, a mellékszereplők például nem mindig brillíroznak, néha a párbeszédek is lehetnének gördülékenyebbek, és van néhány feleslegesnek mondható jelenet (Anger és Szamosi, valamint Hajduk és Jászberényi karaktereinek találkozására gondolok), de összességében véve A martfűi rém nagyon jó film és megtekintésre érdemes. Némi túlzással azt is mondhatjuk, hogy itt a magyar True Detective, és ez nem úgy értendő, mint ahogy a magyar narancs.

 

rank10-8

 

 

A film adatlapja a Mafab.hu-n: A martfűi rém (2016)

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás