A britek  enciklopédiája – Stephen Fry 10 legjobb filmje

stephen-fry

Stephen Fry fogalom. Nagy-Britannia kultikus ikonja, aki igazi reneszánsz ember. Nemcsak napjaink második legbefolyásosabb írója, tudományos műsorok vezetője, rendező, humorista, színész. Regényei közül három magyarul is megjelent, önéletrajzi könyvei hazájában bestsellerek. Ereiben magyar vér is csörgedezik, hiszen anyai nagyszülei annak idején Nagysurányból menekültek el, zsidó származásuk miatt. Hangja különleges, ezért számos hangoskönyv és egyéb film narrálása kötődik nevéhez, többek között a teljes Harry Potter szériáé is. Intelligenciája és műveltsége zavarba ejtő, ahogy éles nyelve is. Az alábbi válogatásban legjobb filmes szerepei közül válogattam, íme a lista:

 

10. # Alice Csodaországban (Alice in Wonderland)
színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus film, 101 perc, 2010

fry-catLewis Carroll klasszikusa gyerekek millióinak szerzett kellemes perceket. Alice-t, akit akarata ellenére férjhez akarnak adni, jó szerencséje a Fehér Nyúllal hozza össze, s hamarosan Csodaországban találja magát. Tim Burton a lenyűgöző képi világ és az egyedi stílus mellett kiváló szereplőgárdát vonultat fel a szereplők megformálásához. A tavaly sajnálatosan elhunyt Alan Rickman és Sir Cristopher Lee, a boszorkány és tündérszerepekre egyaránt született feleség, Helena Bonham Carter, Burton örök kedvence Johnny Depp, a borzongatóan tehetséges Anne Hathaway és Mia Wasikowska mellett Fry kellemes hangja és mimikája is hozzájárult, hogy a mű egyik főszereplője, Vigyori Úr, a kandúr emlékezetes és hangsúlyos figurává vált. Aki szereti a viktoriánus mesevilágot némi mai fantasyelemmel fűszerezve még a folytatás előtt pótolja hiányosságát, vagy nézze meg újra Burton újabb remekművét.

Rendező: Tim Burton
Fsz.: Alice Kingsley (Mia Wasikowska), Kalapos (Johnny Depp), Vörös Királynő (Helena Bonham Carter), Fehér Királynő (Anne Hathaway), Vigyori Úr (Stephen Fry), Nyalka Nyúl (Michael Sheen), Tutyika/Mutyika (Matt Lucas), Bölcselő (Alan Rickman).

 

9. # V, mint Vérbosszú (V for Vendetta)
színes, magyarul beszélő, amerikai-angol-német akciófilm, 132 perc, 2005

Fry-V-mint-VerbosszuAz 1984 és az Állatfarm után minden bizonnyal ez a legjobb antiutópia amit valaha megírtak, illetve filmre vittek. Az éhezők viadala és A beavatott-sorozat már egy újabb generáció, a V, mint Vendetta azonban a képregények, a politikai thrillerek és a kalandfilmek elemeivel operálva szögezi le a néző figyelmét. A történet szerint Angliában a jövőben diktatúra uralkodik, ahol elnyomás és a média általi agymosás uralja nemcsak a szabad beszédet és gondolatokat, de még a szerelmet is. Evey-t, a fiatal lányt egyik este elkapják az utcán, s a halál torkából csak egy titokzatos alak, V tudja kiszabadítani, aki a négyszáz éve kivégzett lázadó, Guy Fawkes álarcát viseli.  Evey V mellett megismerkedik egy Deitrich nevű népszerű műsorvezetővel, akit Fry alakít. Dietrich bár a média kedvence, mégsem boldog ember. A valóságban (ahogy Fry maga is) homoszexuális, aki a látszatot fenntartva randevúzik fiatal nőkkel. Végzetét mégsem ez okozza: egy házkutatás során megtalálják a lakásában elrejtett Koránt, melynek szépségét és kidolgozottságát csodálta, s ezért kivégzik. A film mindenkinek kötelezően ajánlott, aki szereti az elgondolkodtató, mégis látványos és újszerű filmes megoldásokkal dolgozó filmeket.

Rendező: James McTeigue
Fsz.: Evey Hammond (Natalie Portman), V (Hugo Weaving), Finch (Stephen Rea), Adam Sutler (John Hurt), Deitrich (Stephen Fry).

 

8. # Sherlock Holmes 2. – Árnyjáték( Sherlock Holmes 2.- A Game of Shadows)
színes, magyarul beszélő, amerikai akció-vígjáték, 129 perc, 2011

Fry sherlock-holmesGuy Ritchie első hallásra nagy fába vágta a fejszéjét, mikor Sherlock Holmes, a világ leghíresebb nyomozójának kalandjait akarta filmre vinni. Jeremy Brett játékán nevelkedett rajongóként szkeptikusan ültem be a moziba, Ritchie-ben azonban ezúttal sem kellett csalódnom. A második rész ugyanolyan minőségű, fordulatokban és puskadurrogtatásban, na meg homoerotikus felhangokban és élcelődésekben gazdag, mint az első. Irene Adler (Rachel McAdams) gyönyörű és veszélyes, Moriarty (Jared Harris) gátlástalan, Sim, a cigánylány karaktere (az itt is kiváló Noomi Rapace) pedig új színt visz a történetbe. Fry Mycroftja kedves és éles elméjű, ahogy az a zseniknél pedig lenni szokott, sokszor hóbortos is, ezért szerez néhány kellemes percet a vígjátékokat kedvelő nézőknek is. A viktoriánus kor és a digitális trükkök találkozása Fry-al fűszerezve a rajongókban a harmadik rész vágyát is sikeresen meglapozta.

Rendező: Guy Ritchie

Fsz.: Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.), Dr. John Watson (Jude Law), Irene Adler (Rachel McAdams), Moriarty professzor (Jared Harris), Sim (Noomi Rapace).

 

7. # A hobbit: Az öt sereg csatája(The Hobbit: The Battle of the Five Armies)
színes, magyarul beszélő, amerikai-új-zélandi kalandfilm, 144 perc, 2014

8. # A hobbit: Smaug pusztasága (The Hobbit: The Desolation of Smaug)
színes, magyarul beszélő, amerikai-új-zélandi kalandfilm, 161 perc, 2013

Fry-TolkinenPeter Jackson Tolkien mesevilágának újjáélesztője. A Gyűrűk Ura és Tolkien világának megszállottjaként alig vártam A hobbit megfilmesítését és nem kellett csalódnom. A trilógia második része a Zsákos Bilbó, Gandalf és a 13 törp útjának folytatását, a Bakacsinerdőben és Tóvárosban a törpöket érő kalandokat tartogatja. Külön kiemelendő Smaug karaktere, akinek animálása, valamint Benedict Cumberbatch hihetetlen narrálása tesz még emlékezetesebbé. Fry Tóváros urát személyesíti meg, aki hataloméhes, önző és hiú. Fry kosztümje és sminkje a végletekig eltúlzott, talán csak Radagast fejéke és madárürüléktől piszkos haja múlja felül, külön Peter Jackson kérésére.

Az öt sereg csatája a trilógia befejező része, Középfölde gigantikus háborújának bevezetője a hatvan évvel későbbi események előtt. Az orkok, tündék törpök, koboldok, valamint Beorn és a sasok között lezajló küzdelem Tolkien jegyzeteinek, a WETA utánozhatatlan jelmezeinek, a megszámlálhatatlan díszletnek és természetesen a profi számítógépes munkának a felhasználásával egy emlékezetes alkotássá alakult, mely természetesen a kiváló színészi játékokon is alapul. Fry-nak, Tóváros urának ebben a részben nincs sok szerepe, de a kevésből a lehető legtöbbet hozta ki. A trilógia második része azért kapott eggyel jobb helyezést, mert több színészi játékot tartogat a néző számára.

Rendező: Peter Jackson
Fsz.: Zsákos Bilbó (Martin Freeman), Gandalf (Sir Ian McKellen), Tölgypajzsos Thorin (Richard Armitage), Bárd ( Luke Evans).

 

5. # A Fekete Vipera (Black Adder) sorozat
1983- 1989, angol sorozat, BBC, 4 évad, 24 epizód + 3 különkiadás

Fry-Black AdlerKevés olyan nép van, aki ennyire ki tudja figurázni saját történelmét, mint a britek. Néhány lelkes jó barát arra vállalkozott, hogy népük dicső múltját a középkortól az I. világháborúig elevenítsék meg, természetesen kellő iróniával fűszerezve. Richard Curtis, Rowan Atkinson (nálunk főként még sajnos mindig csak Mr. Beanként aposztrofálják az angolok eme hihetetlen kincsét) és Ben Elton tollat ragadtak, és megszületett a máig második legjobb szituációs komédiának tartott sorozat. Atkinson mellett Tony Robinson és a két elválaszthatatlan jó barát, Hugh Laurie (Dr. House) és Stephen Fry is oroszlánrészt vállaltak a sorozat sikerében, hiszen már ekkor  több éves komikusi múltra tekinthettek vissza a cambridge-i egyetemi évekből. Fry és Laurie játéka később külön sorozatukban teljesedett ki, mely listám negyedik helyen szerepel.

Rend.: Rowan Atkinson és Richard Curtis
Fsz.: Rowan Atkinson,  Richard Curtis, Hugh Laurie, Stephen Fry

 

4. # Egy kis Fry és Laurie (A Bit Of Fry And Laurie)
Pilot rész: 1987, 1989- 1995, angol sorozat, BBC 1, BBC 2, 4 évad, 26 epizód

Fry&LaurieAz angolok kultikus humoristái közül talán csak a Monthy Python tagjai vetekedhetnek Fry és Laurie népszerűségével. Stephen és Hugh a magyar nézők számára is élvezhető poénokkal szórakoztatja nézőit és tesz nevetségessé mindent, ami arra érdemes: gyakorlatilag az élet minden területét. Személyes kedvenceim a püspök és a hadúr, hiszen heavy metal rajongóként a light-metalt sem vetem meg. Szívesen nézem újra többször a dalaikat is, mint  a Too Long Johnny vagy a Kickin’ Ass. Aki derűs perceket szeretne és nem a Csengetett Mylord?-ra, a Halló, halló!-ra, vagy a Mothy Pythonra vágyik, nézze meg!

Rend. és Fsz.: Hugh Laurie és Stephen Fry

 

3. # Szilveszteri durranások (Peter’s Friends)
színes, magyarul beszélő, angol vígjáték, 101 perc, 1992

Peter' FriendsMi történik akkor ha néhány tehetséges jó barát filmet forgat? Kenneth Branagh, egykor Stephen és Hugh jó barátjának, Emma Thompsonnak a férje volt, emellett azonban házasságuk vége után is megmaradt az angolok ügyeletes Shakespeare rendezőjének és kiváló szakembernek egyaránt. Filmje elgondolkodtató, a filmeket kedvelők számára kötelező és örök darab. A film egy szilveszteri látogatás történetét öleli fel 1982-ben, amikor hét egykori barát találkozik egymással tíz év után. Apja halála után Peterre száll a családi birtok és ő meghívja az egykori barátokat: szilveszterezzenek újra együtt mindahányan. Az elmúlt időszak alatt mindegyikük nagy változáson ment keresztül, melyek természetesen ellentéteket szülnek, de megoldásokat is. Az amerikai alkotások esetében megszokott ünnep van és mindennek jó vége lesz befejezéstől azonban tekintsünk el, hiszen az élet sajnos Forrest Gump szavaival élve valóban egy doboz bonbon, s ki jót, ki rosszat kap belőle.

Rend.: Kenneth Branagh
Fsz.: Andrew Benson (Kenneth Branagh), Peter Morton (Stephen Fry), Maggie Chester (Emma Thompson), Mary Charleston (Imelda Staunton), Roger Charleston (Hugh Laurie).

 

2. # Majd a komornyik (Jeeves and Wooster) 1990-1993
színes, magyarul beszélő, angol vígjátéksorozat, 55 perc, 1990

fry-komornyikAki szereti az angol irodalmat nem kerülheti meg P.G.Wodehouse-t. A XX. század eleji angol társadalom legélesebb nyelvű, könnyesen szórakoztató képviselője máig kellemes perceket szerez nézőinek. Bertram “Bertie” Wilberforce Wooster, az angol arisztokrácia meglehetősen kétbalkezes tagja. Az ő életének eseményeit követhetjük végig az epizódok során, megfűszerezve borzalmas nagynénikkel, szerethető nagybácsikkal, elrettentő szerelmekkel, na meg persze kétbalkezes barátokkal. Így Bertie csakis annak köszönheti, hogy elboldogul a mindennapi életben, hogy van egy inasa, Reginald Jeeves, aki mindent tud, és aki kihúzza minden bajból. Stephen Fry igazi Jeeves, aki saját elmondása szerint nagyon figyelt arra, hogy hitelesen alakítsa a XX. századi rendkívüli komornyikok képviselőjét. Fry Wodehouse megszállottja, akinek fiatal korában levelet is írt, melyre válaszul Wodehouse egy kedves üzenetet küldött vissza. Stephen Fry visszaemlékezései alapján a forgatások alatt mindvégig az vezérelte, hogy hű megformálója legyen példaképe hősének. Úgy vélem, hogy tökéletesen sikerült neki.

Rend.: Robert Young, Simon Langton, Ferdinand Fairfax
Fsz.: Reginald Jeeves (Stephen Fry), Bertie Wooster (Hugh Laurie)

 

1.# Oscar Wilde szerelmei (Wilde)
színes, magyarul beszélő, angol-német-japán életrajzi dráma, 112 perc, 1997

fry-wildeNehéz pár mondatban bemutatni azt  a filmet, mely életed folyamán az egyik legfontosabb volt számodra. Nekem az Oscar Wilde szerelmei az egyik, melynek hatására kezdtem Wilde-ot és Wilde-ról olvasni. Fry Wilde reinkarnációjának tekinthető, s bálványa legtökéletesebb filmbeli megformálójának. Oscar Wilde minden bizonnyal az egyik leghíresebb brit író, költő, akinek élete és munkái egyaránt fogalommá váltak. A történet Wilde amerikai turnéjától indulva követi nyomon házasságát Constance Lloyddal (A csodálatos Jennifer Ehle megformálásában), két fiának születését, valamint fiatal korától létező, de eltitkolt és elnyomott homoszexuális hajlamainak előretörését egy fiatal kanadai fiú Robert Ross (Michael Sheen) csábításának hatására. Ettől kezdve Wilde szerelmeit ismerhetjük meg, melyet férfiakkal él meg, s érkezük el a végzetes múzsához, Bosie-hoz, akit Jude Law alakít a maga festői szépségében. Aki szereti a viktoriánus korszakot, a finom zenei aláfestést, az eredeti kosztümöket és díszleteket, annak kötelező darab. Külön érdemes kiemelni Tom Wilkinson és Vanessa Redgrave játékát,  akik a feltörekvő ifjú tehetségek mellett már ekkor nagy öregeknek számítottak, nem véletlenül. A Wilde az LMBT filmek egyik csúcspontja, de természetesen életrajzi filmnek is kimagasló.

Rend.: Brian Gilbert
Fsz.: Oscar Wilde (Stephen Fry), Constance Llyod Wilde (Jennifer Ehle), Lord Alfred “Bosie” Douglas (Jude Law), Robert Ross (Michael Sheen), Lady Speranza Wilde (Vanessa Redgrave), Lord Queensberry (Tom Wilkinson)

 

Comments

comments

You may also like...

1 Response

  1. 2016-06-03

    […] viktoriánus kor mindig különös hatással volt rám. Nemcsak kedvenc íróim (Oscar Wilde, Bram Stoker, Sir Arthur Conan Doyle) éltek ebben az időszakban, de először készítettek […]

Hozzászólás