A 10 legjobb Stephen King adaptáció

 

Az elmúlt évtizedekben számos film készült az horror (és/vagy thriller) királyának regényeiből, novelláiból, így valóban nem könnyű ebből a halmazból kiválasztani a tíz legjobbat, de ha mégis szükség volna egy – szubjektív – rangsorra, az így nézne ki. Miután King előttem már bizonyított, mondhatjuk, hogy elfogult vagyok vele, noha néhány története nem nyerte el a tetszésemet, többségében telibe talált. Jelenleg a Mobli adaptációjára várok, de addig is itt a tíz kedvencem tőle.

 

10. A Menekülő ember (The running man)

Running man posterAzért kezdem ezzel, mert egyrészt sokan megemlítik a King adaptációk sorában, bár valójában egy erősen B kategóriás akció-scifi, ami a maga korában (1987-ben) sem aratott hatalmas sikert. Egyedül az akkor már és még a csúcson lévő Arnold Scwarzenegger hozta be rá a nézőket a moziba. Ami miatt nálam mégis ide került, az az, hogy maga a sztori jó, és van benne fantázia. (Igaz azóta erre a sémára is tucatnyi film készült, de akkor ez friss ötletnek számított). A történetben Arnold Schwarzenegger az ártatlanul elítélt egykori rendőr, miután megszökik a börtönből, hamarosan A menekülő ember című tévéshow-ban találja magát. Célja az életben maradás, miközben a fél világ szeme láttára vadásznak rá. Schwarzenegger – vagyis Ben Richards – azonban nem hagyja magát, és sorra végez üldözőivel, hogy aztán eljusson a műsor vezetőjéhez és leszámolhasson vele is.

És az  első “I’ll be back!” Schwarzenegger szájából 😉

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Menekülő ember – Running Man (1987)

 

9. A kukorica gyermekei (Children of the Corn)

children-of-the-cornAz 1984-ben bemutatott film alapja az azonos című novella, mely az Éjszakai műszak című novelláskötetben jelent meg. Ezt követően több hasonló film is készült belőle, de kétségtelenül ez a legjobb. A történet egy nebraskai kisvárosban játszódik, ahol a gyerekek körében megalakul egy vallási szekta. Vezetőjük, Isaac utasítására megölik a felnőtteket, és egy természetfeletti erőhöz, kvázi istenséghez imádkoznak, aki a kukoricásban lakik. Burt és Vicky átutazóban van a városban, de egy baleset miatt megállnak segítséget kérni. Isaac fel akarja áldozni őket az istenüknek, így megkezdődik a hajsza a felnőttek után. Ez volt a legelső film (!), amit életemben láttam, így tulajdonképpen ez alapozta meg a King iránti rajongásomat. Az én esetemben a könyveket megelőzték a filmek.

A film adatlapja a Mafab.hu-n: A kukorica gyermekei- Children of the Corn (1984)

 

8. Az (It)

it- pennywiseKing egyik legrémisztőbb regényéből egy kétrészes tévésorozat készült, melyet 1990-ben mutattak be. A Pennywise karakterét megformáló Tim Curry kiváló színészi játékával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a képernyőn is annyira hátborzongató legyen, mint a könyvben. Ezt a harminc évenként felbukkanó rosszat, egyszerűen csak Az-nak hívjuk, mert a gonosznak nincsen neve. Legszívesebben a bohóc külsejét ölti magára, és milyen jól teszi! A csatornák mélyéből kapaszkodik fel, ártatlan gyerekre vadászik, és a félelmünkből táplálkozik. Az író egyszer azt nyilatkozta, hogy azért írja ki magából ezeket a karaktereket és történeteket, hogy azok ne váljanak valóra. Nos, azt nem tudom, hogy a bohócfóbiám ennek a filmnek köszönhetően alakult ki, vagy csak felszínre hozta azt, de tény, hogy nagy hatással volt rám, és még a mai napig is a hideg ráz Pennywise-tól.

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Az – It (1990)

 

7. Kedvencek temetője (Pet sematary)

Pet Sematary kedvencek temetőjeAz Állattemető című regény szolgál alapjául az 1989-es filmnek, melynek forgatókönyvét szintén King írta. A Creed család egy Maine állambeli kisvárosba (milyen meglepő) költözik, egy országút melletti házba. A városon áthaladó kamionforgalom miatt rengeteg házi kedvenc pusztul el az úton, akiket mind a városszéli állattemetőbe helyeznek örök nyugalomra. A temető feletti hegyen azonban található egy régi, elátkozott indiántemető is. A családot rövidesen tragédia éri, az apa, Louis pedig végső elkeseredésében a természetfeletti erőket hívja segítségül, nem számolva az átokkal, és azzal, hogy a halottakat jobb békén hagyni. Szintén az első gyermekkori filmjeim között szerepel, és bármikor szívesen újranézem. Vannak filmek, amiket nem tudunk megunni, nekem a Kedvencek temetője is ilyen „kikapcsolhatatlan”.

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Kedvencek temetője – Pet Sematary (1989)

 

6. Tortúra (Misery)

Misery movieAz 1990-ben bemutatott thriller az azonos című regény alapján készült, melyben a King az író-olvasó kapcsolatot használja fel és torzítja el, amennyire csak lehet. A történet szerint Paul Sheldon éppen legújabb könyve kéziratát készül elvinni kiadójához, ám a hegyekben a fagyos szerpentinen lecsúszik az útról, és eszméletét veszti. Egy idegen házában tér magához, aki ellátta a sérüléseit, és történetesen egy rajongója. Paul szinte magatehetetlen, így ágyhoz kényszerítve az asszonyra, Annie-re van utalva, aki bár kezdetben kedves és szimpatikus, hamarosan felfedi valódi, pszichopata énjét, aki egyáltalán nem akarja, hogy a férfi távozzon. Arra kényszeríti, hogy égesse el a kéziratot, mert neki nem tetszik, hogy megölte benne Misery-t, és követeli, hogy írjon helyette egy méltóbb befejezést, ehhez pedig minden eszközt bevet az íróval szemben. Kathy Bates a filmben nyújott alakításáért Oscar- és Golden Globe díjat is kapott.

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Tortúra – Misery (1990)

 

5. Carrie (Carrie)

Carrie movie 1976Íme, a történet, amely meghozta a sikert King számára. A Carrie méltán az egyik legjobb King-könyv, amiből szinte kötelező volt filmet készíteni. Nem is egyszer. Az első 1976-ban, Brian dePalma rendezésében majd 2013-ban is elkészült a regény adaptációja, illetve egy második rész 1999-ben, de utóbbi nem lett akkora siker, mint az elsők. A történet középpontjában Carrie White, egy zűrös családi háttérrel rendelkező, visszahúzódó lány áll, aki próbál megfelelni a középiskolai szociális elvárásoknak, ám beilleszkedését nem csak a menő lányok, de még bigott keresztény anyja is megnehezíti. Carrie hamarosan felfedezi telekinetikus képességét, és megtanul uralkodni fölötte. Mikor azonban társai egy megalázó helyzetnek kényszerítik, a lány indulatai elszabadulnak, és a tragédiát már nem lehet megakadályozni. A tinédzserkor az első olyan időszak az ember életében, amikor magán érzi a társadalmi és szociális nyomást, hogy beilleszkedjen és megtalálja a helyét az életben. A klikkesedések, az otthonról hozott minták összeegyeztetése a környezetünk által támasztott elvárásokkal, a hormonok tombolása, mind olyan szituációkat teremt, melyekkel a kamaszoknak folyamatosan meg kell küzdeniük. Az én szememben a Carrie azért egy remek alkotás, mert hitelesen mutatja be ezt a problémás időszakot egy olyan szereplővel, akivel könnyű azonosulni. Melyik kamaszlány ne tudná beleképzelni magát Carrie helyzetébe?

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Carrie – Carrie (1976) és Carrie – Carrie (2013)

 

4. A köd (The mist)

The mist movie poster

A Frank Darabont által rendezett és 2007-ben bemutatott horrorfilmben óriási vihar zúdul a tóparti kisvárosra, ami elől mindenki igyekszik fedett helyre menekülni, majd a vihar elültével egy sűrű köd borul a városra. David Drayton és kisfia, Billy többedmagukkal a vegyesboltban rekedtek. A férfi veszi észre elsőként, hogy valami mozog a ködben. Rémisztő, túlvilági lények támadnak a boltra, az emberek pedig küzdenek az életben maradásért. Hogy legyőzzék a lényeket, összefogásra van szükségük, azonban ismerve az emberi természetet, ez egyáltalán nem könnyű. Nem tudni, hogy a bolton belül vagy kívül vannak-e nagyobb veszélyben.

A film adatlapja a Mafab.hu-n: A köd – The mist (2007)

 

3. A ragyogás (The Shining)

jack-nicholson-the-shiningA film első verziója 1980-ban, Stanley Kubrick rendezésében látott napvilágot, ám ez egyáltalán nem tetszett az írónak, aki később producerként legyártott egy másik változatot, ez azonban nem nyerte el sem a közönség, sem a kritikusok tetszését. Ha a Ragyogásról beszélünk, az első verziót tekintjük A filmnek, ami a sokat vitatott rendezésen, Jack Nicholson vérfagyasztó játékának, illetve a zseniális történetnek köszönhetően méltán az egyik legjobb horrorfilm: az Amerikai Filmintézet listáján minden idők 29. legjobb filmje, az Entertainment Weekley listáján pedig minden idők 9. legjobb filmje lett. Jack Torrance, az alkoholproblémákkal küzdő tanár gondnoki állást vállal a télen üresen álló szállodába, ahova feleségével és kisfiával, Danny-vel költözik be. A család a hó fogságában teljesen el van zárva a külvilágtól. Danny látja a szállodában rekedt holt lelkeket, akik nem találnak nyugalmat, Jack pedig szépen lassan megőrül, és a szerető apa vérszomjas szörnyeteggé válik.

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Ragyogás – The Shining (1980)

 

2. Halálsoron (The Green Mile)

Green MileAz 1999-ben bemutatott dráma King egyik legmegindítóbb története Tom Hanks-szel a főszerepben és Frank Darabont rendezésében.  Paul, a halálsoron dolgozó fegyőr egy idősek otthonában emlékezik vissza a történetre, melyben egy ártatlanul elítélt fekete rab, John Coffey érkezését követően természetfeletti események sora veszi kezdetét. A filmet több Oscar-díjra is jelölték, nem véletlenül.

Ez a csodálatosan érzelmes film, mely, nem egyszerűen a jó és rossz emberekről, nem a halhatatlan szerelemről, nem az elmúlás kikerülhetetlenségéről, és nem csupán a világ egyik legfurcsább barátságáról szól, hanem arról, hogy egy ember lelke mennyi mindent rejthet magában. Csodákat, barátságokat, emberséget, lelkiismeret furdalást, szeretetet, gyűlöletet, közönyt, érzéketlenséget és reményt.

A film adatlapja a Mafab.hu-n: Halálsoron – The Green Mile (1999)

 

1. A remény rabjai (The Shawshank Redemption) (1994)

the_shawshank_redemptionAz 1994-es filmdráma szintén Frank Darabont rendezésében látott napvilágot most Tim Robbins és Morgan Freeman főszereplésével. Annak ellenére, hogy a film nem hozott kimagasló bevételt, a kritikusok és a közönség szemében is egyaránt komoly elismerést vívott ki. Jelenleg is vezeti az IMDB listáját. A bankár Andy Dufresne-t ártatlanul elítélik egy kettős gyilkosság vádjával, majd egy Main állambeli büntetés-végrehajtó intézetbe zárják, ahol hamar megismerkedik a börtönélet mindennapjaival. Azonban Andy nem hagyja el magát, és banki szakértelmének köszönhetően elnyeri az őrök kegyét és rabtársai bizalmát, később pedig lehetőséget kap a börtönkönyvtár fejlesztésére. Érdekesség, hogy King világában (más regényeiben) megemlítés szintjén többször megjelenik a Shawshank börtön.

A filmről korábbi ajánlónkat itt olvashatjátok: A remény rabjai

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás