5. hullám sorozat – a filmes klisék sorozata

 

Mielőtt még az a vád érne, hogy nem írok új filmekről, csak a ’90-es évek filmjeit ajánlom, vasárnap délután megnéztem az Ötödik hullám című amerikai sci-fi drámát. Előtte hiba volt nem elolvasni a kritikákat, de a bemutató ígéretesnek tűnt. Hollywood az Éhezők viadala és a Beavatott sorozat után egy újabb sagát küldött nekünk. Azt tudom ajánlani, hogy NE NÉZZÉTEK MEG!

Spoilerezni fogok, de mivel nem fogjátok megnézni, így nem baj, ha elmesélem a sztorit, ami több film összeollózásából áll. A történet szerint egy UFO (ami nagyon emlékeztet a 9-es körzet mozdulatlan űrhajójára) jelenik meg, szokás szerint Amerikában, és pusztítást hoz négy hullámban a világra. Először megszűntetik az áramszolgáltatást, elzárják a vezetékes vizet, második hullámban szökőár zúdul az emberekre, majd madárinfluenza szedi áldozatait. Micsoda fantázia kellett hozzá! Kiválasztottak egy olyan betegséget, amit ember embernek nem tud átadni, mert a vírusok emberi sejtekben nem tudnak szaporodni. Csak akkor fertőződhetünk meg, ha nagy mennyiségű madárürüléket vagy tollpihét nyelünk le, de magunktól erre nem nagyon vetemedünk. /Személy szerint engem azért is felbőszít a madárinfluenza kérdés, mert emiatt rúgtak ki egy nagyhírű húsüzemből/. A negyedik hullámban megjelennek a földönkívüliek és beszivárognak az emberek közé. Az ötödik csapásra várva kapcsolódunk a történetbe, ami nem más, mint övék lesz a Föld. Hány ilyen film készült már? (Támad a Mars, Függetlenség napja, Támadók a Marsról, Világok harca, Föld inváziója…)

A történet két szálon fut, a szereplőket szándékosan nem nevesítem, mert nem érdemli meg a film. A „szép lyánynak” (Chloe Grace Moretz), miután a járványban elvesztette édesanyját, a gonosz katonák lelőtték az apját, csak egyedül az öccse marad, aki egy katonai támaszpontra kerül. Mindenáron meg akarja találni, és gyalog elindul, hogy megkeresse. Ebben segítségére lesz egy szép szál dalia, aki megmenti az életét, bekötözi a meglőtt combját, diszkréten lesmárolja, azonban később kiderül róla, hogy félig UFO félig ember (Nem is tudom, miért nem Sam Worthington játssza, valószínű azért, mert kiöregedett.).

A másik szálon van a „jóú fiú” (Nick Robinson a Jurassic World-ből), akibe a lány már a gimi alatt szerelmes volt, szintén a katonai támaszpontra kerül, hogy kiképezzék az öcsikével együtt a földönkívüliek ellen. Egy párfős gyerekalakulat vezetője lesz, a beceneve pedig Zombi. MIÉRT? Miért nem vámpír? Vagy gróf Dessewffy Arisztid? A katonák olyan hőkamerát készítenek, amivel be lehet látni a ember agyába, és ha zölden világít, akkor megszállta a UFO, és le kell őket vadászni. Micsoda ötlet! (Ha meg piros, akkor kezd merülni az aksi a kamerában.) Na és most jön a nagy csavar, amire a mi jó fiúnk jön rá, hogy a katonák az igazi ellenség, őket szállták meg az idegenek. A szép lyány hiába küldte el szegény félvér legényt sóért, ő nem adta fel, és segít a támaszpontot felrobbantani, még akkor is, mikor a két szál összefonódik, és a lyány már a jó fiúval közösen keresi az öcsit. Utolsó pillanatban persze, mikor máskor, leszedik a repülőről, beülnek egy terepjáróba, és elmenekülnek. Csatlakoznak a gyerek-kommandóhoz, és még három részen (de tudjuk, az utolsó rész Harry Potter óta dupla) keresztül majd harcolnak az UFO-val keresztezett katonák ellen. A csaj meg vívódhat, hogy a két pasi közül melyiket válassza, mint Éhezők viadala Katniss Aberdeenje, mint az Alkonyat Bellája, vagy Hermione a HP-ből.

Azt gondolnánk, hogy oké a sztori gyengécske, de akkor legalább a látvány kárpótol. DE NEM! A hologramokból látszik, hogy 3D moziba szánták, nagy katasztrófákkal indít, de egy fél komoly xbox játéknak jobban van a demója kidolgozva, mint itt a sokkolónak szánt özönvíz.

Elnézést, hogy egy FIKArcnyit negatív voltam, de vannak olyan emberek, akik valamit azért szeretnek, mert annyira sz4r, hogy már jó. Hát én nem, sőt ha Hollywood mostában csak képregényhősökről, számítógépes játékokról szóló látványfilmeket, meg ilyen tini-sci-fi-dráma sorozatokat gyárt, inkább újra nézem a ’90-es évek filmjeit. 

 

rank10-4u

Csak azért ennyi, mert nincs 10/mínuszos ikonunk 😉

 

 

Az 5. hullám (The 5th Wave) – színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus thriller, 111 perc, 2016

Mafab.hu link: http://www.mafab.hu/movies/the-fifth-wave-272776.html

 
 

Comments

comments

You may also like...

Hozzászólás